Kada govorimo o uređenju doma verujemo da ste i sami svesni da je nekad dovoljna mala promena pa da prostor u kojem boravite dobije potpuno novu energiju. Da li su to biljke, nove zavese, rasveta, dekoracija, tepisi... nevažno je. Takođe, nije potrebno da enterijer uvek opremate skupim komadima, odnosno da kupujete novo jer nekad sve što je vam treba je da prefarbate elemente ili slično.

No, koliko se čini da je dnevna soba više nego inspirativna za renoviranje, toliko mnogima ponestanu ideje kada je reč o kuhinji. Zato nam je i privukao pažnju primer koji smo pronašli na Pinterestu.

Reč je o kući koja je izgrađena 1900. godine, ali kuhinja je poslednji put renovirana devedesetih. Novi vlasnik pokazao je before and after fotografije i pojasnio šta je sve promenio u kuhinji bez promene elemenata.

Kako kaže, prvi je na udaru bio pod, a iako je izvlačenje lepljivog laminata bio neuredan projekat razlika u kuninji se odmah videla. "Odmah je sve delovalo čistije i svetlije", rekao je. Nakon što je laminat skinut, postavili su nove vintidž osmougaone pločice.

"Pod joj daje atmosferu pariskog kafića, ali svetle boje čine da sve deluje sveže i prozračno, tako da se oseća kao savršeni nagoveštaj vintidž šarma, a da nije mračno i zagušljivo", rekao je vlasnik i dodao da se ovakav tip pločica mnogo lakše i brže čiste. 

Nova boja elemenata

Nove svetle boje u kuhinji odbacuju zastarele vibracije i unose malo energije u prostor. "Šmirglali smo ih i ofarbali sve kuhinjske ormariće koristeći veselu žalfija zelenu boju na donjim ormarićima i belu na gornjim", kaže vlasnik.

"Zimski meseci su ovde bili veoma tmurni i kišoviti, ali samo dodavanje boje na donje ormare je napravilo veliku razliku u našem raspoloženju", dodaje on. "Napravili smo gornje ormare iste nijanse bele kao što smo ofarbali zidove". Vlasnik kaže da je bela boja na ormarićima oštra i čista i pomaže da se otvori prostor.

"Iskreno, ormarići su uvek najjednostavniji, ali najzahtevniji deo", kaže on. "Ova kuhinja je imala mnogo ormarića i trebalo nam je mnogo strpljenja, pogotovo zato što je padala kiša i morali smo dugo čekati da se potpuno osuše."

Iako za to treba vremena, on kaže da je "farbanje umesto zamene ormarića dobra opcija ako imate mali budžet i dovoljno strpljenja".

Nas je krajnji rezultat oduševio, a u nastavku ćemo izlistati još načina da vašu kuhinju osvežite za malo novca.

Zamenite sijalice

Jako je bitno da u kuhinji imate dosta svetla, a ukoliko nemate prirodno osvetljenje ili prozor, glavni pomagači su vam sijalice. Samo je na vama da odaberete dizajn koji se najbolje uklapa u prostor, a ova mala promena veoma će uticati na izgled enterijera.

Osvežite ormariće i metalne stolice

Baš kao što je to urađeno i u priči na početku teksta, farbanje ormarića i drugih kuhinjskih elemenata može biti sjajan način da potpuno promenite prostor. Ukoliko ste odlučite za kontrasne boje, rezultat može biti kao iz magazina.

Unesite biljke

Biljke su najlakši način da prostor živne, a kuhinja nije izuzetak. Samo se raspitajte koje vrste mogu da trpe visoke temperature od šporeta ili manjak svetla i na konju ste.

Promenite krpe i krpare

Još jedna jeftina promena koja može dati novi život prostoru u kojem kuvate. Setovi krpa i krpara za pod mogu biti sjajan način da unesete živosti u kunjinju i da sve izgleda uglađenije i elegantnije.

Zamenite drške na ormarićima

Iznenadilo bi vas koliko ormarići mogu da izgledaju drugačije samo kada im skinete stare ručke i hvatače i zamenite ih drugačijim, modernijim. Ili, ukoliko niste u mogućnosti, skinite ih i prefarbajte.

Skinite vrata ormarića

Open space komadi nameštaja već duže vreme su in u svetu enterijera, a sve što je potrebno je da skinete vrata, i išmirglate rupice i prekrijete ih. Ukoliko je potrebno prefarbajte ormariće. 

Takođe, za još efektniju promenu, zamenite zadnji zid ormarića tako što ćete nalepiti samolepljive tapete ili slično. 

Organizujte prostor i zamenite plastiku staklom

Na ovaj način dobićete veoma luksuzan izgled, a u radnjama poput Jyska, Emmezete, Ikee i slično, možete nabaviti tegle i čaše po malim cenama koje će potpuno transfromisati izgled vaših polica.

Za dodatnu organizaciju koristite korpice...

... a stvari koje ne želite da se vide zaklonite, primera radi, mini zavesama.

Dekoracija na zidovima, zašto da ne?

I naposletku, zašto i zidove u kuhinji ne bi krasili interesantni ukrasi poput slika, magneta za frižidere i slično, a u nastavku vam donosimo još neke sjajne primere koji mogu poslužiti kao inspiracija.

Bonus video:

Dizajnerka enterijera TikTok/kellyhoppen