Kao i na primeru modnih stylinga, boja ima moć da transformiše celokupan izgled prostora. Opuštajuća boja pretvara vašu sobu u umirujuću oazu ili dodaje boost energije vašoj kuhinji ili dnevnoj sobi. Ali, da li ste znali da neke boje mogu učiniti prostorije vizualno većim?

Određene boje odgovaraju pojedinim sobama, pa u nastavku donosimo savete stručnjaka za uređenje enterijera kojima ćete maksimalno iskoristiti prostor na raspolaganju.

1. Tamnoplava za mali hodnik

Hodnik je najbolja prostorija za igranje s bojama, pa zašto ne ostaviti snažan utisak? "Kako bi mali stan izgledao veće, najbolje je početi s najjačom bojom u hodniku. Tamnoplava boja će stvoriti dramatičan utisak pri ulasku, a zatim će se druge prostorije činiti svetlijima u poređenju s njom. Nije važno koliko su zidovi u hodniku tamni jer uvek samo prolazite pokraj njih", objasnila je Joa Studholme, međunarodna savetnica za boje, za Apartment Therapy.

2. Siva za mali dnevni boravak

Dnevni boravak je većini nas središte doma, stoga je važno stvoriti okruženje koje je toplo, privlačno i svestrano. "Siva je moderna i chic, a u isto vreme prijatan, sofisticirani izbor s kojim će vaš mali dnevni boravak izgledati svetlije i veće", tvrdi dizajnerka enterijera Anne Hepfer i dodaje kako preferira svetlije i toplije sive tonove.

3. Narandžasta za trpezariju

Ako mislite da jarke boje čine prostor manjim, razmislite ponovo. Kada je u pitanju vaša trpezarija, narandžasta boja može učiniti prostor većim, ali i dati vašem domu preko potrebnu živost.

"Smelost narandžaste i zemljane nijanse unose snažnu energiju u prostor, čineći ga većim. Čak i ako je to samo jedan zid, vaša trpezarija će delovati moćnije", uverena je stručnjakinja za boje Cynthia Cornell.

4. Čisto bela za malu kuhinju

Uz toliko boja i nijansi u paleti, farbanje sobe u belo deluje dosadno. Ipak, bela može biti savršena boja za vašu malu kuhinju.

“Farbanje prostorija u bele ili vrlo svetle neutralne boje funkcioniše do određene mere, ali vaš nameštaj mora biti u istoj nijansi kako bi bilo stvarno efikasno. Ovo je lakše postići u kuhinji nego u drugim prostorijama jer morate uzeti u obzir kuhinjske elemente", kazala je Annie Sloan, osnivačica kompanije Chalk Paint.

5. Prljavo bela za malu spavaću sobu

Dizajneri enterijera slažu se da prljavo beli zidovi mogu stvoriti iluziju veće spavaće sobe. "Neutralne boje uvek su dobar izbor za povećanje prostora jer podstiču prirodno svetlo koje ulazi. Najbolji tonovi za spavaću sobu su nežne bež i boje slonovače", otkrila je dizajnerka enterijera Vanessa Alexander.