Kada govorimo o mršavljenju, ali i održavanju vitke linije ono što se najčešće spominje su namirnice bogate proteinima. U isti mah, preporučljivo je da dan startujete obrokom bogatim ovim hranljivim i izuzetno bitnim nutrujentom, pogotovo ako vam je potrebno da imate dobru koncentraciju i dosta energije u toku dana.

Zašto su proteini bitni?

Proteini su ključni za igradnju mišića, kod oporavka nakon bolesti ili povreda, kao za očuvanje imunog sistema. Brojne studije su dokazale da su veoma efikasni za gubitak kilograma, jer obuzdavaju želju za jelom i za ravnotežu šećera u krvi, tako što pokreću oslobađanje hormona sitosti.

Doručak bogat proteinima

Nakon svega što smo naveli, jasno je da odluka da dan počnete doručkom bogatim proteinima jedna od najboljih koju možete uraditi za svoje telo, a napominjemo da optimalna količina proteina u prvom obroku između 15 i 30 grama, što će vam dati dovoljno energije, a u nastavku otkrivamo namirnice koje su bogate proteinima i koje su idealne za doručak.

Jaja

Jaja su odličan izbor proteina.
Unsplash/Toa Heftiba 

Jaja su – čist protein. Tako ih možete jesti sa parčetom tosta sa malo sira, čime dobijate čak 20 grama proteina u jednom obroku. Kuvana jaja možete pripremiti i veče pre i sačuvati u frižideru do ujutru, a zgodna su i da ih ponesete na posao. Ukoliko volite pržena jaja, dodajte malo paprike, spanaća ili sira, i na taj način dobijate visoko-proteinski doručak.

Količina: u porciji od dva jaja nalazi se 12 grama proteina.

Grčki jogurt

grčki jogurt je b ogat proteinima.
Unsplash/Evan Reimer 

Grčki jogurt ima niži sadržaj ugljenih hidrata i veći sadržaj proteina po porciji, što ga čini idealnom hranom za doručak. Preporučeni dodaci su semenke i čia seme.

Količina: 17 grama proteina na 170 grama ili 3/4 šolje jogurta.

Sveži sir

Sveži sir sadrži proteine.
Unsplash/Zoe Schaeffer 

Sveži sir ne samo da sadrži visoku koncentraciju proteina već se može kombinovati sa velikim brojem namirnica za još veći procenat. Tako, primera radi, pola činije svežeg mladog sira sadrži istu količinu proteina kao i manja porcija piletine, 3 ili više jaja.

Količina: 12 grama po porciji (polovina šolje).

Dimljeni losos

Losos je bogat proteinima.
Unsplash/CA Creative 

Nažalost, na našem podneblju mnogi nemaju naviku da ribu jedu za doručak, te ne spada u "jutarnje namirnice", ali bi svakako trebalo da je imate u vidu jer ne samo što sadrži ozbiljnu količinu proteina, već i omega-3 masne kiseline, neophodne za optimalno zdravlje. Pored lososa, tunjevina, bakalar i skuša su dobar izbor za doručak, kao i sardine.

Količina: 16 grama proteina po prosečnoj porciji.

Tofu

tofu je bogat proteinima.
Unsplash/Sherman Kwan 

Iako je tofu najčešći izbor veganima, bez obzira koju ishranu preferirate, ova namirnica je sjajna alternativa jajima. Otprilike 3/4 šolje iseckanog čvrstog tofua može poslužiti kao zamena za proteine iz 2 jaja. Pošto tofu može biti blagog ukusa, obavezno dodajte dosta začina, bilja i zrnevlja zbog boljeg ukusa.

Količina: 8 grama proteina po porciji.

Proteinski prah i čia seme

Čija seme.
Unsplash 

Da, tehnički gledano navedeno ne spada u klasičnu hranu, ali je svakako dobra alternativa za osobe koje nemaju mnogo vremena ujutru za pripremu hrane, pogotovo ako volite smutije. Proteinski prah je pre svega suplement, odnosno dodatak ishrani, te je bitno da ga ne koristite stalno, već kao vid promene s vremena na vreme.

Prednosti čia semenki su sve poznatije, a uz ono što prosečno građanastvo zna o kvalitetima i sastavu, dodajmo i veliku količinu omega 3 masnih kiselina i gvožđa.

Sada kada ovo znate, ne plašite se da kombinujete namirnice i videćete koliku promenu pravi doručak bogat proteinima.

Bonus video:

Viralni napitak za skidanje kilograma - gubi se i do 5kg TikTok/annalanier2/myvegankitchenlife