Tim iz niške gimnazije „Svetozar Marković“ koji je ove godine pobedio na trećem Regionalnom app izazovu u izradi aplikacija za mobilne uređaje, u organizaciji Telekom Srbija grupe, nagrađen je računarskom opremom napredne konfiguracije koju su đaci izabrali u skladu sa svojim potrebama i željama. Prema propozicijama takmičenja koje je održano krajem februara u Banja Luci, pobednički tim trebalo je da otputuje na IT konferenciju u Portu, što ove godine, zbog epidemije koronavirusa nije bilo moguće organizovati, pa su od Telekoma Srbija kao nagradu dobili vrednu informatičku opremu.

Članovi pobedničkog tima „Augmentum“, Vuk Marković, Jelena Pantić i Milan Radomirović ističu da im je učešće u konkursu bilo vredno iskustvo, jer su dobili priliku da budu kreativni i da predstave svoju ideju, ali i da se upoznaju i sa idejama svojih vršnjaka i steknu prijatelje koji imaju slična interesovanja. Iako je odlazak na neku od prestižnih IT konferencija u Evropi do sada predstavljao nagradu koju je teško prevazići, novi izbor nagrade još više je obradovao učenike.

nagrade-aplikacija-racunari-telekom-srbija-izazov
Promo 

„Nagrade, odnosno oprema koju smo dobili izuzetno nam je dragocena, jer predstavlja novu alatku za osvajanje novih, neotkrivenih polja IT-a, kao i za dalji razvoj karijere. Zahvalni smo mts-u na izvanrednim nagradama i želimo puno uspeha i budućim generacijama koje će kroz ovo takmičenje svoje ideje predstaviti velikom broju ljudi“, izjavio je Vuk Marković. Jelena Pantić istakla je da je nagrada stigla u pravom trenutku, jer je svako od njih već štedeo od projekata na kojima su radili, kako bi unapredili opremu i lakše i efikasnije radili. Svoje utiske o konkursu podelio je i Milan Radomirović, uputivši poruku svim vršnjacima koji učestvuju u konkursu da se ni u jednom trenutku neće pokajati, jer će steći nova znanja i nove ideje, dobiti savete od stručnih ljudi i steći nove prijatelje.

Tim „Augmentum“ nagrađen je za iOS aplikaciju „Starlight“ koja je osmišljena tako da uz pomoć AR tehnologije unapredi svet u kom živimo.

U finalu „Regionalnog app izazova“ u Banja Luci učestvovalo je 15 najkreativnijih timova srednjoškolaca iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, čije su aplikacije izabrane kao pobedničke u nacionalnom delu takmičenja, u Srbiji poznatom pod imenom mts app konkurs.

nagrade-aplikacija-racunari-telekom-srbija-izazov
Promo 

Trenutno je u toku jubilarni, deseti ciklus mts app konkursa kojim Telekom Srbija već punu deceniju pruža podršku talentovanim i ambicioznim srednjoškolcima iz specijalizovanih odeljenja za matematiku, informatiku i računarstvo. Do sada je samo u Srbiji u mts app konkursu učestvovalo više od 2000 učenika, dok je 153 timova prezentovalo čak 160 aplikacija.

Mts app konkurs predstavlja jedan od najznačajnijih projekata krovnog programa „Pokrećemo pokretače“ kojim Telekom Srbija osnažuje i podržava institucije i pojedince, pokretače pozitivnih promena u svojoj zajednici. Zahvaljujući značaju koji ima za mlade i za njihov obrazovni i profesionalni razvoj, konkurs je uvršten u selekciju prestižne evropske organizacije CSR Europe, a podržava ga i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.