Kod velikog broja ljudi, problem jesu česte upale mokraćne bešike - cistitis i prisustvo bakterija, među kojima je najčešća i najupornija upravo Escherichia coli. Međutim, uporne su i bakterije proteus, pseudomonas, klebsiela.

Ukoliko se one blagovremeno i potpuno ne izbace, infekcija će se ponavljati i po nekoliko puta u toku godine i na taj način narušavati imuni sistem.

Upala bešike
Shutterstock 

Ukoliko se ne leči ili nepravilno leči zapaljenje mokraćne bešike može dovesti do komplikacija koje prave trajna oštećenja na organima urotrakta (urinarni putevi i bubrezi), a mogu dovesti i do steriliteta ukoliko se prošire na reproduktivne organe (jajnike, jajovode kod žena). Kod muškaraca infekcija može zahvatiti prostatu.

U odnosu na vrstu uzročnika lekar će Vam propisati odgovarajuću antibiotsku terapiju i uroantiseptik (pomoćna terapija i preventiva). Potrebno je mirovanje i stavljanje tople obloge u predelu mokraćne bešike.

Lekari navode da bi olakšanje trebalo da se oseti nakon nekoliko dana lečenja antibiotikom, a dosta može da pomogne i uvin čaj i čaj od brusnice za mokraćne kanale koji se piju dva do tri puta na dan kako bi se bešika i bubrezi ispirali.

Uvin čaj i čaj od brusnice su za upalu bešike
Unsplash 

 Bonus video

Saveti za pražnjenje bešike Tiktok/bien.aus