Autofagija je prirodni proces koji je naučnicima poznat već dugo godina, a sada smo njegove benefite otkrili i mi.

Autofagija je proces koji ćelije koriste kako bi razgradile i reciklirale ćelijske komponente. Odnosno, to je proces koji se odvija u ćelijama i bukvalno znači “jesti samog sebe”. Čitav proces dobio naziv jer ćelija razgrađuje svoje organele kako bi došla do energije ili kako bi reciklirala oštećene organele, pa onda i ćelija jede samu sebe. 

I sve je to priroda tako savršeno posložila i ćelijama dala tu neverovatnu i korisnu sposobnost da izbace ono što im je suvišno ili štetno.

Autofagija
Unspash/Travis Yewell 

Autofagija je prirodni proces u kojm se naše telo rešava međućelijskog 'otpada' i ćelija koje više ne mogu da služe svojoj svrsi. Kada jedemo ceo dan, ne dajemo telu dovoljno vremena da se obračuna s takvim 'otpadom' i ćelijama koje treba da razgradi, odnosno nema priliku da se odmori i regeneriše.

Kafa i autofagija

Autofagija je prirodan proces u telu koji se odvija sve dok je ne poremetimo novom hranom. Zato je glavno pitanje da li, pored hrane, i konzumiranje kafe može da prekine proces autofagije? Naučnici su dokazali da ne samo da kafa ne prekida ovaj, za organizam važan proces, već je korisna za njega. Zašto je to tako? Kafa nema proteine i zbog toga ne prekida autofagiju.

Da li kafa sme na autofagiji
Instagram 

Ne da ne prekida, već polifenoli – mikronutrijenti koji se uglavnom nalaze u biljkama, a koje kafa sadrži, zapravo mogu da je stimulišu. Polifenoli su prepuni antioksidansa i pomažu kod problema sa varenjem, kod gojaznosti, dijabetesa, neurodegenerativnih i kardiovaskularnih bolesti. Naučna studija rađena na miševima dokazuje da između prvog i četvrtog sata nakon davanja kafe, kod miševa dolazi do pokretanja autofagije u srcu jetri i mišićima.