Nije tajna da je naš proslavljeni teniser muku mučio sa brojnim zdravstvenim problemima sve dok nije promenio ishranu. Novak Đoković godinama se drži autofagije, o čemu je i sam govorio u više navrata, međutim, za njegovu ishranu ključne su i određene namirnice, pre svega bez glutena. 

Zahvaljujući balansiranoj ishrani Novak ima više energije.
MPNC / Backgrid USA / Profimedia 

Od kako se hrani na ovaj način Đoković ne samo da ima više energije, već je i njegov imuni sistem daleko stabilniji. Ove reči potvrdila je i pevačica Nina Badrić koja je jedna od mnogih koji su sledili njegov način ishrane. Ona je uspela da skine skoro 20 kg, i priznaje da joj promena veoma prija.

- Od kada se ovako hranim, moje telo je u balansu, koža i kosa su sjajni, a snage i energije imam milion puta više u odnosu na sve prethodne godine kada nisam razmišljala toliko koje namirnice unosim u sebe. Osećam se odlično, poletno, bistro, snažno i svakome preporučujem da zdravom ishranom diže svoj imunitet, a samim time kilogrami se tope. Ova promena je način života, a ne jednokratna dijeta, a benefiti ovakve ishrane su zaista nesagledivi za naše zdravlje i život, poručila je Nina uz jednu objavu na Instagramu.

Nina Badrić je skinula 20 kg.
Instagram 

Podsetimo, Novak je izbacio mlečne proizvode, crveno meso, gluten i šećere. Trudi se da unosi dosta vode tokom dana, a nijedno jutro ne prođe da ne uzme, čim se probudi, čašu mlake vode s limunom ili sa medom. Takođe vodi računa da su njegovi obroci u približno isto vreme, a prepodnevnu užinu uzima samo ako ima potrebe. Vrlo često na prazan stomak pije i sok od celera.

Novak obavezno popije sok od celera.
Instagram 

Iako će vam promena loših navika i prelazak na zdravu ishranu uz poštovanje pravila autofagije sigurno dati rezultate, možete probati i da se pridržavate jelovnika koji Novak praktikuje 3 puta nedeljno.

Prvi dan

  • Doručak: Čaša vode sa dve kašike meda. Zatim jede musli od organskog ovsa, brusnice, suvog grožđa, semenki bundeve ili suncokreta, badema.
  • Jutarnja užina: hleb bez glutena ili krekeri sa avokadom i tunjevinom.
  • Ručak: Salata od mešanog povrća, testenina primavera bez glutena (po želji se koriste testenine od pirinča, tikvice, špargle, sušeni paradajz i veganski sir).
  • Popodnevna užina: Jabuka sa puterom od indijskog oraha, dinja.
  • Večera: Kelj, cezar salata (kelj, komorač, kinoa i pinjoli) plus preliv (uključujući inćune ili sardine), supa od mineštre, fileti lososa sa pečenim paradajzom i marinadom.
Novak Đoković je specijalnom ishranom sredio probleme sa imunitetom.
printscreen/instagram 

Drugi dan

  • Doručak: Voda sa dve kašike meda, banana sa puterom od indijskog oraha, voće.
  • Jutarnja užina: tost bez glutena sa bademovim puterom i medom.
  • Ručak: Mešana zelena salata, začinjena salata od rezanaca (uključujući rezance bez glutena, crvenu papriku, rukolu, indijski orah i listove bosiljka, balzamiko sirće).
  • Popodnevna užina: Integralne pločice sa voćem i orasima.
  • Večera: Salata od tunjevine (boranija, pasulj, rukola, tunjevina, crvena paprika, paradajz i slanutak iz konzerve), paradajz supa, pečeni paradajz.

Treći dan

  • Doručak: Voda sa dve kašike meda, ovsena kaša sa puterom od indijskog oraha i bananom, il idrugim voćem po izboru.
  • Jutarnja užina: Domaći humus sa jabukama.
  • Ručak: Zelena salata, testenina bez glutena sa pestom (uključujući testeninu od pirinča, orahe i listove bosiljka).
  • Popodnevna užina: Avokado sa krekerima bez glutena ili voće po izboru.
  • Večera: Salata sa avokadom i domaćim dresingom, supa od šargarepe i đumbira.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Novak trenira punom parom u Crnoj Gori Kurir sport

Izvor: Wanted J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!