Ništa ne deprimira tako kao kada ne možete da uđete u omiljene stvari ili vam fali malo da zatvorite rajsferšlus. Nevezano koji je razlog gojenja, ukoliko ste rešili da višak skinete, verujemo da ste najpre posegli za instant rešenjima koja, upozoravamo, mogu doneti rezultate ali i štetu organizmu, a da ne govorimo o jo-jo efektu zbog kojeg ćete izgubljene kilograme brzo vratiti. 

Bitno je izabrati dobru dijetu.
Shutterstock 

Zato je preporuka da se uvek posavetujete sa lekarom i pronađete odgovarajući režim za sebe. Poslednjih nedelja, jedan od najpopularnijih režima je japanska banana dijeta, a interesantno je da se i naša najzgodnija pevačica Milica Pavlović pridržavala ove ishrane.

- Prijatelji su mi pričali o tom načinu ishrane, pa sam se na internetu informisala i svima preporučujem. Naravno, uz konsultaciju s lekarom. Bez toga ništa. Svako mora da pronađe ono što njegovom metabolizmu najviše odgovara - rekla je ona.

Šta je tačno ta banana dijeta?

Postoji nekoliko varijanti dijete sa bananama:

  • Jutarnja banana dijeta od 12 dana
  • Banana dijeta 3 dana

Ono što im je zajedničko jeste osnovna namirnica koju konzumirate tokom trajanja ovog načina ishrane. Razlikuju se po tome da li uz njih jedete još neke namirnice i po tome koliko dugo traju.

Banana dijeta je dobar način da smršate.
Freepik 

Banane su bogate vlaknima, ugljenim hidratima, ali su možda najpoznatije kao bogat izvor kalijuma i magnezijuma. U njima ima vitamina A,C, B6, biotina, gvožđa, bakra.

Sve ovo čini ih odličnim za zdravlje, a pre svega za:

  • Zdravlje srca i krvnih sudova. Banane su bogate kalijumom, a nemaju natrijum. Višak natrijuma loše utiče na krvne sudove i stvara visok krvni pritisak, a prisustvo kalijuma u bananama neutrališe ovo stanje.
  • Dobro raspoloženje. Sreća je stanje uma, ali mnogo toga zavisi i od hormona u našem telu. Konkretno za osećaj sreće potreban je serotonin, neurotransmiter koji poboljšava raspoloženje. Banane su bogate triptofanom, koji telo pretvara u serotonin. I eto boljeg raspoloženja.
  • Varenje. Banane us bogate vlaknima i rezistentnim skorbom što reguliše rad creva i njihovo redovno pražnjene. Oni u crevima fermentišu i stvaraju masne kiseline koje sprčevaju dugotrajnu akumulaciju masnih naslaga.

Koliko kalorija ima banana?

Istraživanja su pokazala da je ona odlična za mršavljnje jer jedna banana u proseku ima oko 90-100 kalorija. Pojedite 10 banana tokom celog dana i unećete oko 1000 kalorija.

Banana ima oko 90-100 kalorija.
Shutterstock 

Za razliku od nekih dijeta zasnovanih samo na proteinima i bez ugljenih hidrata, banana dijeta neće vas ostaviti sa osećajem slabosti. Osim toga, nećete imati žudnju za slatkišima koja često upropasti napore da smršate. A još ako zaista volite ov

Primer jelovnika

Doručak:

3 banane. Uz njih je dozvoljeno konzumirati samo vodu ili čašu nemasnog mleka.

Ručak:

Odaberite između dinstanog povrća sa junećim mesom, riblje čorbe ili integralne testenine sa paradajz sosom. Uz svaki obrok ide salata, kupis ili zelena. Možete pojesti bananu između obroka, ali pravite pauzu od 4 sata.

Večera:

Pileće, ćureće meso na roštilju, povće ili riba. Takođe salata po želji. Poslednji obrok konzumirajte najkasnije u 20h, a poželjno je da na spavanje odete 4 sata kasnije.

Ovakav režim ishrane traje 12 dana i ukoliko jedete izbalansirane i zdrave namirnice, rezultati neće izostati.

Bonus video:

Dijeta sa jajaima  tiktok/@nayrhodes