Savremen način života, što podrazumeva velike količine stresa tokom dana, na poslu, kod kuće, na ulici, u saobraćaju, brz i nezdrav način života koji većina nas vodi, nekvalitetna i neredovna ishrana prepuna šećera posledicu da izazove neprijatnosti zvale - nadutost i gasovi u stomaku.

Nadutost valja razlikovati od zadržavanja vode, iako se često ta stanja mešaju. Pojednostavljeno: nadutost uključuje povećanu količinu tekućine, krutih tvari i plinova u našem probavnom sistemu, dok se kod nakupljanja vode radi samo o - vodi.

Čak 15-30% ljudi redovno oseća nadutost pa je jasno da se radi o vrlo čestom stanju. Ne, iako se u nekim slučajevima nadutosti radi o ozbiljnim medicinskim problemima, u većini slučajeva je uzrok nadutosti loše ishrane ili netolerancije ili alergije na pojedine namirnice ili sastojke.

borovnice smanjuju nadutost
Unspash/ Hugo Aitken 

Čak i ako vam nije dijagnostikovana celijakija, gluten može negativno uticati na vaš želudac. Nadutost, bol u predelu stomaka i probavni problemi su najčešće posledica prekomernog unosa glutena.

Ali, ko ne želi da pojede vruć hleb tokom dana ili da uz film uživa u pici? Srećom, postoje prirodni lekovi koji mogu neutralisati dejstvo glutena.

Jedan od najdelotvornijih su borovnice. One imaju mnoge prednosti za naš organizam, a najjače su „oružje“ i u borbi protiv nadutosti.

voće
Shutterstock 

Antioksidansi prisutni u borovnicama štite telo od opterećujućih slobodnih radikala zbog kojih zapravo imamo veći stomak nego što bismo želeli. Zato, ako želite da se rešite nadutosti, posegnite za borovnicama.

Imajte, međutim, u vidu da je jako važno kada ćete ih jesti. Po savetu nutricionista, voće se konzumira na prazan želudac kako bi se izbegle fermentacije u crevima. Dakle, sledeći put kada krenere u italijaski restoran ili želite da uživate u drugim testeninama, pola sata ranije, na prazan želudac, pojedite šaku borovnica. I nećete nikada imati probleme sa nadutošću.

Bonus video

Masaža protiv nadutosti stomaka Instagram/treatmentbylanshin