Iako smo sebi još početkom godine obećali da će ovo biti naša fitnes godina, nekako je sve stalo dolaskom drugog meseca, ali to ne znači da se gubi idealna figura, jer uz dobru disciplinu, pravilnu ishranu i treninge , rezultati se mogu vrlo dobro postići!

Znamo da je za izgradnju idealne figure potrebno pronaći balans između redovnog vežbanja i pravilne ishrane, ali ono što može da pruži dodatni podsticaj su namirnice za koje se kaže da su pravi mali čarobnjaci za mršavljenje. Pravi primer takve namirnice je spanać, koji sadrži niskokalorična svojstva i bogat je vlaknima i drugim hranljivim materijama. Iako spanać sam po sebi neće uzrokovati gubitak težine, može biti korisna namirnica u uravnoteženoj ishrani koja ima za cilj gubitak težine.

Spanać i kelj mogu pomoći za brži rast kose.
Unsplash/Louis Hansel 

Zašto je spanać odličan izbor za mršavljenje?

Spanać je niskokaloričan, što znači da možete jesti veliku količinu spanaća dok unosite relativno malo kalorija. Ovo može pomoći u stvaranju kalorijskog deficita, što je ključni faktor u gubitku težine. Takođe, bogat je vlaknima koja pomažu u održavanju osećaja sitosti. Kada se osećate sito, manja je verovatnoća da ćete konzumirati više hrane ili grickalica, što može doprineti gubitku težine.

Štaviše, spanać je izvor mnogih važnih hranljivih materija kao što su vitamin A, vitamin C, vitamin K, folna kiselina, gvožđe i magnezijum. Ovi hranljivi sastojci podržavaju vaše zdravlje i metabolizam, što može biti korisno tokom procesa mršavljenja, a ima relativno malo šećera u poređenju sa nekim drugim namirnicama. To znači da možete uživati u spanaću kao deo ishrane bez značajnog povećanja unosa šećera.

Spanać.
Shutterstock 

Važno je napomenuti da spanać sam po sebi nije magična namirnica koja će izazvati gubitak težine. Efikasan gubitak težine zahteva kombinaciju uravnotežene ishrane, redovne fizičke aktivnosti i zdravih životnih navika. Spanać može biti jedan od sastojaka zdrave ishrane za mršavljenje, ali je važno da pratite svoju celokupnu ishranu i način života da biste postigli svoje ciljeve za gubitak težine.