Vitak i zategnut stomak san je gotovo svake osobe, ali nismo svi rođeni pod srećnom zvezdom da ovako nešto dobijemo prirodno ili sa 5 trbušnjaka. Nažalost, mnogo je više onih koji moraju vredno da rade da bi dobili izvajan struk o kakvom sanjaju. 

Međutim, veoma često se dešava i da sa svih drugih delova tela skinete višak bez problema, dok je potpuno druga situacija kada je reč o stomaku, sa kojeg naslage kao da namerno neće da odu. 

Pa, kako to rešiti?

Pre svega, bitno je da znate da je za naslage na stomaku uglavnom kriva ishrana. Ako jedete više nego što vam je potrebno, prisiljavate telo da stvori zone u kojima može udobno nositi zalihe energije u obliku masti.

Višak kilograma na stomaku može se rešiti ishranom.
Freepik 

Razmišljajte o namirnicama koje unosite tokom dana. Brojanje kalorija je jedini način da kontrolišete koju količinu kalorija unosite. Izračunavanjem prave vrednosti kalorija možete eksperimentisati s hranom i ne odustajati od svih radosti u početku. Кoristite tablice kalorija i kuhinjsku vagu kako biste prilagodili količinu hrane koju jedete.

Bitno je da u početku brojite kalorije.
Shutterstock 

Drugi način je korišćenje aplikacija za brojanje kalorija. One vam mogu pomoći da izračunate dnevni unos kako biste postigli svoje ciljeve gubitka i održavanja težine, jer kod mršavljenja je kalorijski deficit jedan od najbitnijih stavki. 

Trik da ne jedete previše

Mnoge muči, pored viška kilgorama, i nadimanje i zadržavanje vode, što se takođe može regulisati ishranom. Poželjno je da se na vašem meniju nađe što više povrća jer ono ima važnu ulogu u održavanju funkcionisanja gastrointestinalnog trakta. Crevna mikroflora se samo hrani njime. Osim toga, povrće ima dva neverovatna svojstva - stvara osećaj sitosti. Osećaj gladi se smanjuje ako u svoje obroke uključite salate od povrća.

Povrće je sjajan način da prevarite organizam da je sit.
Shutterstock 

Važna stvar koju bi trebalo da uradite je i da pričekate 10 minuta nakon konzumacije povrća. Prvo jedemo povrće pa tek onda sve ostalo što je sjajan trik koji vam može pomoći da izgubite kilograme.

Naravno, fizička aktivnost je bitna, a nešto o čemu se posebno priča poslednjih dana je i metoda 12-3-30. Potrebno je da hodate na traci za trčanje 30 minuta pod nagibom 12 i brzinom 3, ali PAZITE, tehnika je dobila ime po američkim trakama, dok za Evropu umesto brzine 3 treba da podesite na 4.8 (3 je za milje po satu, a ne kilometre kako mi ovde merimo). 

Gubitak kilograma metodom 12-3-30 TikTok/mona_bah

Takođe, veoma je bitno i da ne startujete trening sa najvećom brzinom. Najbolje je da najpre hodate po ravnom, manjom brzinom, ne veće od 4, a tek kada se mišići naviknu, da postepeno povećate nagib i brzinu.

Ukoliko ne idete u teretanu, dovoljno je da šetate, a optimalan broj kilograma da biste videli promene na svom telu je 10.000 ili više. Pokušajte i javite nam rezultate!

Bonus video:

Vežbe za ravan stomak od 5 minuta TikTok/ valeriashatush