Bez obzira na godišnje doba, uvek pravi trenutak da učinite nešto dobro za svoje telo i organizam, a kada tu odluku prate zadovoljavajući vizuelni rezultati, složićemo se da je to „win win" situacija !

Dobro oblikovan struk je jedan od najvećih fitnes imperativa, a za postizanje vitkijeg struka važno je izbegavati hranu bogatu šećerima i zasićenim mastima i povećati unos proteina, vlakana i zdravih masti. Takođe, pijte dovoljno vode tokom dana kako biste sprečili zadržavanje tečnosti u telu koje može izazvati oticanje i nadimanje. Isto tako, kada ste pod stresom, vaše telo luči hormon kortizol, koji može uticati na taloženje sala na stomaku, a iako je u savremenom svetu stres sastavni deo naše svakodnevice, pokušajte da ga ublažite vežbanjem, meditacijom ili drugim tehnikama opuštanja. Štaviše, nedostatak sna može uzrokovati povećanje nivoa kortizola i smanjenje nivoa leptina, što može dovesti do prejedanja. Zato pokušajte da spavate najmanje 7-8 sati svake noći.

Pored vežbi za stomak, uključite i vežbe koje angažuju celo telo, kao što su kardiovaskularne vežbe i trening snage. Ovo će vam pomoći da sagorite kalorije i održite vitku liniju. Što se tiče vežbanja, u nastavku smo odabrali nekoliko osnovnih vežbi ako želite da postignete lepo definisan struk!

Plank

Plank je statična vežba koja aktivira trbušnjake, leđa i druge mišiće celog tela. Ostanite u plank položaju što duže možete i vremenom povećavajte broj minuta.

Bicycle

Ova vežba se fokusira na spoljašnje i unutrašnje delove trbušnih mišića. Lezite na pod, savijte kolena i stavite ruke iza glave i podignite ramena i okrećite torzo naizmenično levo i desno.

Suprotni udarci

To je vežba koja cilja na donji deo stomaka. Lezite na leđa i savijte kolena. Podignite noge sa poda, a zatim ispružite jednu nogu dok istovremeno podižete suprotnu ruku i pokušavate da ih spojite.

Bočni plank

Bočni plank je jedna od najboljih vežbi za definisani struk jer aktivira vaše bočne trbušne mišiće. Lezite na jednu stranu, podignite telo i oslonite se na podlakticu. Zadržite položaj koliko god možete.

Sklekovi sa rotacijom

Ova vežba aktivira trbušne mišiće, leđa i grudi. U položaju za sklek podignite jednu ruku i okrenite se u stranu, a zatim se vratite u početnu poziciju i ponovite na drugoj strani.

Važno je zapamtiti da vežbe za mršavljenje struka neće ukloniti salo sa stomaka ako se ne pridržavate izbalansirane ishrane i ne bavite se aerobnim vežbama koje sagorevaju kalorije. Takođe, važno je da se fokusirate na celokupno jačanje tela da biste postigli najbolje rezultate.