Kupus dijeta je jedna od najpopularnijih dijeta na našim prostorima (a i šire). Trenutno ona je najtraženija dijeta na Google, a ova činjenica nas ni malo ne iznenađuje s obzirom na to da su iza nas praznici. Ovu dijetu karakteriše jednostavnost u pripremi i efikasnost u rezultatima. U većini slučajeva organizam dobro reaguje čak i ako se ova dijeta sprovodi par dana i tada možemo da govorimo da se radi o blagom čišćenju organizma.

Kupus dijeta recept

Skuvati supu od sledećeg povrća:

5 velikih glavica luka
2 zelene paprike
1 ili 2 konzerve celog paradajza (ili 1 – 2 veća sveža paradajza ili 2 dl kuvanog paradajza – domaćeg ili kupovnog)
svežanj celera
1 srednja šargarepa
velika glavica kupusa (slatkog, svežeg)
po 1 kašika sledećih žitarica i mahunarki: sočivo, pšenica, ječam i suvi grašak

kupus dijeta za rkatak period donosi rezultate
Shutterstock 

Prvo je potrebno propržiti sitno iseckan luk na maslinovom ulju, dok ne omekša. Pa nakon toga dodati svo ostalo povrće, osim kupusa. Posoliti, pobiberiti, staviti peršun i po želji može i ljute papričice. Zaliti vodom da ogrezne i kuvati dok povrće ne omekša.

Iseckani kupus dodajete tek kada svo ostalo povrće omekša, jer je njega potrebno najkraće kuvati. Kupus se najkraće kuva kako bi zadržao što više hranljivih sastojaka, vitamina i minerala. Tako ćete uz ovu supu pored odličnih rezultata u vidu manjka kilograma dobiti i porciju zdravlja.

Potrudite se da koristite što manje soli tokom kuvanja supe od kupusa, a nemojte ni posle kuvanja dodavati so. Ukoliko želite da pojačate ukus supe možete je začiniti sa nekim drugim interesantnim začinima po ukusu.

Takođe, izbegavajte da u supu dodajete povrće koje sadrži skrob, kao što je krompir ili batat, šargarepa je u redu.

Način upotrebe

Ova supa se može jesti kad god osećate glad i koliko god želite. Neki pobornici dijete sa kupus supom kažu: ŠTO VIŠE JEDEŠ VIŠE ĆEŠ DA SMRŠAŠ. Uz ovu supu ide i sledeći raspored ostalih obroka po danima.

Vrlo je bitno pridržavati se i ostatka jelovnika, jer pored supe od kupusa, u njemu se krije ključ uspeha ove dijete.

Tokom trajanja dijete nikako ne bi trebalo da jedete slatkiše, grickalice, brzu hranu, odnosno ništa što se ne nalazi u preporučenom jelovniku.

Takođe, vrlo je bitno da izbegavate alkoholna pića dok držite ovu dijetu. Kao i da sačekate najmanje 24h pre započinjanja ove dijete, ukoliko ste pre toga pili alkoholna pića. A nakon završetka dijete, sačekajte najmanje 24h pre nego što popijete prvo alkoholno piće. Mada naša preporuka je da i nakon završetka ovog plana ishrane izbegavate konzumaciju alkoholnih pića ili istu svedete na minimum, kako biste održali vašu novu kilažu.

tokom dijete nikako ne bi trebalo da jedete slatkiše
Unsplash 

PLAN ISHRANE

Prvi dan

Svo voće osim banana. Lubenice i dinje imaju najmanje kalorija od ostalog voća. Dakle, jede se samo supa i voće. Za piće može nezaslađen čaj, nezaslađena crna kafa i/ili voda.

Drugi dan

Svo povrće – količina nije ograničena – bitno da niste gladni. Pokušajte da jedete lisnato povrće, a izbegavajte boraniju, grašak, kukuruz itd. Za večeru može veliki pečeni krompir na maslacu. NE JEDITE VOĆE. Ne zaboravite da jedete i supu. Minimum jednom dnevno.

Treći dan

Jedite supu, voće i povrće koliko želite. NEMOJTE JESTI PEČENI KROMPIR. Ako ste se pridržavali gornjih uputstava za ova tri dana trebalo bi da ste 2 – 3 kg lakši.

Četvrti dan

Pojedite do 3 banane u toku dana, supu, i pijte nemasno mleko koliko želite. Banane imaju puno kalorija i ugljenih hidrata, a mleko neophodnog kalcijuma. SUPA I DALJE OBAVEZNA.

Peti dan

Govedina i paradajz. Možete pojesti 300-600 grama govedine i do 6 paradajza. Pokušajte da popijete 6-8 čaša vode u toku dana u cilju ispiranja viška mokraćne kiseline iz organizma. OBAVEZNO BAR 1 TANJIR SUPE!

Šesti dan

Kupus dijeta šestog dana izgleda ovako: Govedina i povrće. Možete da jedete koliko želite govedine i povrća. Naravno i SUPU.

Sedmi dan

Integralni pirinač i povrće. Pijte nezaslađen voćni sok. Možete da jedete koliko hoćete pirinča i povrća. Obavezno SUPU.

Na kraju sedmog dana, ako ste se pridržavali uputstva izgubićete 4,5-7 kilograma. Ako ste izgubili više od 7 kilograma, pauzirajte sa dijetom sedam do deset dana pre nego počnete ponovo ispočetka. Ova sedmodnevna kupus dijeta može se koristiti onoliko dugo koliko želite, piše dijeta.net.