Kompanija Huawei prvi put je i u Srbiju donela Pro model svoje nove serije nova 10, a model Huawei nova 10 Pro isprobali smo na PUKETU!

Nema boljeg mesta da se isproba i dokaže kamera mobilnog telefona tj. njegovih više kamera od plaže na kojoj ima milion boja, stalno je vreva, a postoje i prirodne prepreke koje moraju da se prevaziđu.

Pre nego što vam pokažemo fotografije i vlog zapise ispričaćemo vam ono što treba da znate o kamerama Huawei nova 10 Pro telefona koji je dostupan i u Srbiji - kupite ga kod operatora ili u slobodnoj prodaji u nekoliko boja po ceni od 89.999 RSD tj. oko 767 evra, dok će Huawei nova 10 bez Pro u imenu koštati oko 69.999 RSD tj. oko 596 evra.

O Huawei nova 10 Pro kamerama

Najnoviji član nova serije telefona stavlja isti akcenat na prednju i na zadnju kameru tj. njihov sistem kamera i demonstrira potpuno nova rešenja koja do sada nismo videli.

Prvi put se na mobilnom telefonu ove klase nalazi dvostruka kamera ovakvih specifikacija - Ultraširokougaona kamera od 60 MP (otvor blende od f/2,4) sa trenutnim autofokusiranjem sa detekcijom lica i očiju u četiri faze i uglom snimanja do 100 stepeni, kao i sa drugom Portret kamerom za krupan plan rezolucije 8 MP (otvor blende f/2,2) sa autofokusom i 2X optičkim i do 5X hibridnim zumiranjem.

Huawei_NOVA10 ima moćne kamere.
Promo 

Zahvaljujući ovakvoj postavci prednjeg sistema kamera Huawei nova 10 Pro nudi:

- Showcase fokus: Objektiv će se automatski prebacivati između predmeta i lica koje se slika u zavisnosti od toga šta želite da snimite i pratiće kako pogled tj. vaše oči, tako i predmet koji držite ispred sebe i snimate ga

- 4K ultraširokougaoni video zapis

- Prednja kamera za dvostruki video prikaz: omogućava da zumirate ključne detalje, uz nastavak snimanja cele scene na podeljenom ekranu, pa video možete odmah da emitujete uživo ili otpremite na omiljene društvene mreže bez montaže i

- Selfi sa zumom od 0,7X do 5X prednjom kamerom: snimite selfije i grupne snimke bogate detaljima pomoću posebnog AI Texture Skin algoritma kako bi svi na snimku izgledali bolje, a zum iskoristite da istaknete najvažnije delove osoba ili predmeta.

Što se zadnjeg sistema kamere tiče, čine ga glavna kamera rezolucije 50 megapiksela (otvor blende f/1,8) u RYYB izvedbi koju Huawei kompanija koristi već neko vreme i sadrži Red-Yellow-Yellow-Blue filter boja sa faznim autofokus sistemom (pomoću RYYB Colour Filter Array tehnologije kamera prima do 40% više svetlosti od tradicionalnih RGGB sočiva).

Prati je ultraširokougaona i istovremeno makro kamera za slikanje i snimanje sa udaljenosti od samo dva centimetra rezolucije 8 MP (otvor blende od f/2,2) i pomoćna kamera za proračun kadra i boke efekte rezolucije dva megapiksela (otvor blende od f/2,4).

HUAWEI NOVA 10 PRO

Postavite telefon, odaberite režim, snimite video i otpremite direktno na mreže ili montirajte odmah na nova 10 Pro!

Zahvaljujući ovome sistema kamera pozadi Huawei nova 10 Pro nudi:

- Follow Focus: nova tehnologija zadnje kamere se fokusira na subjekte tj. objekat snimanja i automatski ih prati pri snimanju video zapisa gde god da se kreću, čak i kada nestanu i ponovo se pojave iza barijera

- Portret video zadnjom kamerom: Napredni algoritmi za prepoznavanje lica stvaraju prirodan i jasan efekat zamućenja pozadine bez napora u vlog zapisima

- AI snimak zadnjom kamerom: brz snimak koji munjevito reaguje uz trenutni autofokus sa detekcijom u četiri faze i tehnologijom bez kašnjenja okidača (ZSL) olakšavaju snimanje trenutaka koji se događaju u treptaju oka

- Poboljšan noćni režim i

- Motion Blur opcija: Omogućava da se sve na slici pravljenoj tokom portreta zamuti na neki od načina, koji u prvi plan ističe subjekat ili objekat slikanja.

Šta mogu kamere Huawei nova 10 Pro

Kao što smo rekli - imali smo sjajnu priliku da testiramo kamere Huawei nova 10 Pro na dalekom Tajlandu, čak na Puketu, praktično na idealnom mestu da otkrijemo koliko su kamere ovog telefona sposobne.

Na našu i sreću svih koji žele da kupe Huawei nova 10 Pro rezultati su sjajni! Fotografije nastale na plaži drže jako osvetljenje pod kontrolom, boje su verodostojne, kontrast upečatljiv, a na slikama nema neprirodnog izoštravanja ivica niti pikselizovanih artefakta. Takođe, šum se drži pod kontrolom sve vreme i čak i u mračnijim tj. delovima slike sa jakim senkama sve izgleda OK.

Na slikama smo koristili Automatski režim bez pojačavanja boja i AI algoritma, koji će neki od vas, ipak, želeti da koriste, a prava moć nastaje kada se uključi video kamera. Tada možete da slikate sve na uobičajen način - prednjom ili zadnjom kamerom ili da koristite kombinacije dve zadnje, dve prednje ili prednje i zadnje kamere istovremeno.

Za vlog su dostupni režimi Zadnja, Prednja, Podeljen kadar sa prednjom i zadnjom kamerom, Podeljen kadar sa zadnjim kamerama - glavnom i ultraširokougaonom, isti takav režim sa prednjim kamerama, Slika u slici sa malim isečkom prednje ili zadnje kamere i glavnim kadrom suprotne, Slika u slici sa primernim kadrom glavne i sličicom ultraširokougaone kamere, kao i isti takav režim prednjim kamerama.

Huawei_NOVA10 je telefon nove generacije.
Promo 

U svim režimima podržano je zumiranje od 0,7X u ultraširokougaonom režimu, preko kadra bez zuma, do optičkog zuma 2X i digitalnog 5X.

Kvalitet video zapisa je odličan, posebno u rasponu od 0,7x do 2x zuma, mada u nekim situacijama i 5x može lepo da istakne cilj, ali se softversko povećavanje jasno vidi. Prelazi su fini i bez trzanja zahvaljujući AIS stabilizaciji (veštačkom inteligencijom, nije optička stabilizacija), koja radi i na prednjim i na zadnjim kamerama. Prilikom korišćenja stativa čak ni zumiranje nema grube prelaze i vlogeri će biti više od zadovoljnih.

U našoj galeriji slika naći ćete primere u ultraširokougaonom režimu, kao i svim ostalim u punom kadru i isečke 1:1 iz njih.

Sve aplikacije na jednom mestu

Kao i uvek do sada, podsećamo vas da je kompanija Huawei učinila sve da omogući laku i brzu instalaciju svih aplikacija i njihovo ažuriranje putem tri načina na svim EMUI 13, EMUI 12 i ranijim Huawei Mobile Services telefonima.

Pre svega tu je AppGallery prodavnica aplikacija sa svim lokalno relevantnim aplikacijama i igrama. Ako AppGallery još uvek nema ono što tražite, onda je tu za vas i Petal Search putem aplikacije ili widget-a. Ukucajte ime aplikacije koju želite da instalirate, pronađite je i dalje radite kao i uvek do sada, uključujući i ažuriranja aplikacija i igara, koja se vrše putem iste platforme uz obaveštenje o dostupnom ažuriranju.

Na kraju tu je i Gspace, odnosno Google Play Store u okviru Gspace aplikacije, preko koje i na Huawei Mobile Services uređajima imate mogućnost instalacije i korišćenja Google aplikacija.