Da li postoji osoba koja ne uživa u znakovima pažnje od strane voljene osobe? Makar to bile i sitnice. Ruku na srce, lepo je kada vas voljena osoba iznenadi lepim poklonom. Ipak, postoje i oni koji u svemu tome uživaju malo više.

Tada se, kao po nekom nepisanom pravilu može čuti da je u pitanju veza iz koristi, a ukoliko se radi o ženskoj osobi, gotovo je sigurno da će je pratiti i ružan nadimak da je sponozoruša. 

Pokloni su lepa stvar, ali da li to zaista znači da je osoba koja ih voli isključivo sa nekim samo zbog toga? Ako je verovati psiholozima, moguće je da je u pitanju nešto potpuno drugačije. Barem kada je ovaj primer u pitanju. 

Mnogi se pitaju da li je devojka sponzoruša ukoliko voli poklone.
Freepik/ DCStudio 

Naime, Alina Lepak, ljubavni terapeut i psiholog, podelila je zanimljiv video na temu takozvanih "ljubavnih jezika". Ona je zapravo dobila na Tiktoku pitanje od jednog mladića da li je njegova devojka sponzoruša, ako voli poklone.

MLADIĆ JE PITAO DA LI JE NJEGOVA DEVOJKA SPONOZORUŠA UKOLIKO VOLI POKLONE: Dobio je odgovor kome se nije nadao Tiktok/youtheceo

Stručnjaci su po ovom pitanju saglasni - ukoliko se ne radi o osobi koja ceni isključivo skupe, odnosno vredne poklone, već se raduje bilo čemu što dobije od svog partnera, iako je uvreženo mišljenje da verovatno imate posla sa takozvanim "sponzorušama", nauka kaže da se ovde radi o nečemu što se zove "ljubavni jezik primanja i davanja poklona".

"Da li to znači da su joj pokloni najbitniji u vezi?", glasilo je jedno od pitanja, na šta je Alina odgovorila da to nužno nije slučaj.

Mladić je takođe pitao da li je to dokaz materijalizma i narcizma, pogotovo što je samo ona ta koja dobija poklone, ali i zar ne bi trebalo da njegova ljubav bude dovoljna, na šta mu je terapeutkinja objasnila da u ovoj situaciji, stvari funksionišu na drugačiji način.

Alina Lepak tvrdi da pokloni ne moraju biti dokaz materijalizma.
TiKTok 

"Ukoliko je davanje ili primanje poklona način na koji iskazujete ljubav, to samo znači da se osećate voljenim ukoliko to pokažete kroz opipljive stvari", objašnjava terapeutkinja i dodaje, "to može biti nešto malo, poput omiljenog kolača ili čak i veliko poput auta. Poenta je u tome što oni poklone vezuju za vašu pažnju i posmatraju ih kao znak da mislite na njih."

Dakle, po svemu sudeći, u ovom slučaju, nema toliku konekciju sa samim poklonima ili materijalizomom, koliko sa emocijama.

Ipak, psiholog ističe da to ne znači da treba svakodnevno da voljenu osobu zatrpavate poklonima, već da je potrebno napraviti meru i postaviti granice.

Psiholozi tvrde da u vezama ne treba preterivati sa poklonima.
Freepik/fxquadro 

"S vremena na vreme, iznenadite partnerku ili partnera, primera radi, ako prolazite pored njihove omiljene kafeterije ili slično", objašnjava Alina ističući da to ne treba da bude niti nešto veliko, niti svakog dana, ali, time pokazujete da vam je stalo, odnosno, oni to tako posmatraju.

"Od svih ljubavnih jezika, čin darivanja je verovatno najčešće pogrešno protumačen. Nekima to može izgledati pohlepno ili kao da je primalac fiksiran na stvari naspram same ljubavi. A to zapravo nije slučaj", obašnjava psihološkinja.

Ukoliko vas ta osoba zaista voli, ona će ceniti poklone, nevezano da li su veliki ili mali, i svaki put kada ga vide, poslužiće im kao podsetnik da su i koliko su voljeni
Freepik/Freepik 

"Ukoliko vas ta osoba zaista voli, ona će ceniti poklone, nevezano da li su veliki ili mali, i svaki put kada ga vide, poslužiće im kao podsetnik da su i koliko su voljeni", složni su i drugi stručnjaci kada je ova tema u pitanju.

Šta vi kažete? Da li su stručnjaci u pravu? Može li se prava ljubav iskazati kroz poklone? Glasajte u anketi i podelite sa nama vaše mišljenje.

Anketa

Da li se ljubav zaista može iskazati kroz poklone