Nevezano čime se bavite, da li vodite velike kompanije, da li radite za druge ili prosto brinete o kući, da li ste umetnica, spisateljica, glumica, prodavačica, domaćica... jedna stvar svima nam je zajednička - jutarnja šoljica dobre kafe i tih desetak minuta mira koji su nam svima potrebni da složimo misli i pripremimo se za dnevne obaveze.

Nažalost, u eri u kojoj svi jurcamo, gde imamo sve manje vremena za sebe, kuvanje kafe je često luksuz na koji prvi zaboravimo "do tamo nekog slobodnog vikenda", dok se tokom nedelje zadovoljavamo instant varijantama "s nogu".

Međutim, čak i u ovakvom scenariju postoji način da trenutke uživanja ipak vratite u svoj dom, a svoju malu tajnu otkrila nam je upravo Teodora Miljković, uspešna specijalistkinja za komunikacije i influenserka koja dobro zna šta znači nemati vremena usled porodičnih i poslovnih obaveza.

Teodora Miljković
Ustupljene fotografije 

Kako balansiraš između vremena za posao i vremena za sebe?

- Brzo vreme u kakvom živimo nam nameće verovanje da možemo i treba da budemo produktivni sve vreme, ali to prosto nije moguće, niti je zdravo. Kao neko ko radi više poslova, mislila sam da moj radni dan mora da traje 24/7, što je rezultovalo narušenim fizičkim i mentalnim zdravljem. Tada sam povukla ručnu i aktivno počela da radim na tome da pronađem balans između posla i privatnog života.

Moj savet za sve one koji se osećaju kao da im posao okupira većinu života jeste: počnite sa malim promenama. Radne navike koje imamo izgradile su se vremenom i neće se promeniti preko noći. Prvi korak je da postavimo granice - sada već svi koji rade sa mnom dobro znaju da nakon 19h i vikendom nisam dostupna za pitanja o poslu, to je moje vreme. Isključim notifikacije i prepustim se uživanju. Takođe, sve obroke u toku dana se trudim da jedem svesno, bez pisanja mejla ili telefona na kome nešto kuckam, a kada osetim da me posao preplavljuje, napravim sebi omiljenu kafu ili čaj i uzmem tih 10 minuta za sebe. Zaista se ništa strašno neće dogodini što smo nedostupni to kratko vreme, a nama će značiti. U krajnjem slučaju, recite da ste bili u toaletu. :)

I ono što je moj ugovor sa psihoterapeutom, a koji mi neverovatno pomaže da dođem u dodir sama sa sobom, jeste da svakog dana odvojim barem 30 minuta za sebe. To vreme iskoristim za šetnju, bez telefona i najčešće sama.

Teodora Miljković
Ustupljene fotografije 

Šta je tvoj idealan recept za uživanje?

- Mnogi od nas čekaju drastične promene u svojim navikama, rutinama ili finansijama da bi stvorili idealne uslove da budu srećni i uživaju u životu. I ja sam tako razmišljala i živela za slobodan dan ili odmor, što ne treba da bude slučaj. Često već imamo sve što nam je potrebno da bismo uživali - samo je pitanje davanja prioriteta onome što je zaista važno. Recept je za svakoga drugačiji, a moj je da vreme provodim sa bliskim ljudima i sebi u toku dana obezbedim vreme za male rituale koji me opuštaju.

Teodora dobro zna koliko je i 10 minuta dnevno bitno za modernu ženu kojoj je imperativ ne samo da bude uspešna, obrazovana i lepa, već i da vodi računa o svom mentalnom zdravlju. A jedan od načina je i da uvek nađete tih 10 minuta za sebe, jer vas to ne čini sebičnim. Naprotiv! Nekad je i par minuta dovoljno da se presaberete, organizujete, opustite… Teodori na tom putu pomaže upravo Philips Espresso LatteGo 3200 jer u samo nekoliko koraka, za samo par minuta dobija napitak po želji od sveže mlevenih zrna kafe. Uz inovatni LatteGo sistem u trenu ćete dobiti i svilenkastu mlečnu penu, a još jedna sjajna stvar je i što se čisti bez po muke, te je akcenat samo na vama i uživanju u dobroj šoljici omiljenog napitka.

Teodora Miljković
Ustupljene fotografije 


- Svaki dan mi je drugačiji i to jeste zanimljivo, ali i izazovno, jer ne postoji rutina, zbog toga me ravnoteži drže jutarnji i večernji rituali. Ujutru je obavezan doručak i kafa koja se ispija u tišini, zatim sređivanje za dan i tek tada uzimam telefon u ruke. Uveče je šetnja, čitanje, gledanje serije ili druženje i pravljenje plana za sutra. Poslednja stavka mi i najbitnija, jer mi pomaže da smireno idem kroz naredni dan, umesto da jurcam, jer sam sve unapred organizovala. Kad kažem organizovala, doslovno iz minuta u minut pišem kojim obavezama i aktivnostima ću se posvetiti i koliko vremena. U tome mi pomaže Ajzenhauerova matrica za efikasno upravljanje vremenom, istražite. :)

Šta je najvažnije za mlade poslovne žene danas?

- Da prevaziđemo očekivanja koje nam je društvo nametnulo - da moramo da budemo najbolje u svemu. Najbolje radnice, najbolji lideri, najbolje majke, najbolji partneri i domaćice. Ispuniti sve ovo nije realno i ne ostavlja nam vremena da se brinemo o sebi, što je preduslov kako bismo bile dobre na svim ostalim poljima. Zbog toga, “samo nežno prema sebi”, kako i kaže istoimeni pokret.

Teodora Miljković
Ustupljene fotografije 

Naposletku, i pored svega čime se bavi, uvek će naći vreme za makar nedeljnu kafu sa prijateljicama koja ne mora da bude duga, ali je "lek za dušu" i upravo ono što joj daje dodatni elan.

Dakle, možda bi trebalo da naučimo od Teodore kako treba živeti život. To malo zavodoljstvo kao što je ispijanje kafe u miru, uživanje u opojnoj aromi uz pesmu koju volite ili makar par redova iz omiljene knige, dok maštate da sedite u nekom kafeu na osunčanom trgu u Rimu, zaista vam može popraviti jutro, a potom i dan.

Na kraju, možda vam se čini u nekim situacijama da je luksuz pronaći vreme samo za sebe i svoje misli, međutim, uzPhilips LatteGo bićete sigurni da ćete uvek imati makar tih 10 minuta mira i to uz vrhunski ukus kafe.