Osobe sklone gojenju najčešće imaju vrlo spor metabolizam, što znači da njihov organizam sporo (ili bolje rečeno neefikasno) iskorišćava tj. troši unesene kalorije.

Odlična vest je da postoje namirnice koje mogu da podstaknu sagorevanje kalorija i ubrzaju metabolizam. Njihovim konzumiranjem smanjićete rizik od gojenja u zimskim mesecima.

1. Voda

Voda je bitna za niz telesnih procesa, a jedan od njih je i metabolizam. Stoga je vrlo bitno da pijete između osam i dvanaest čaša vode dnevno kako bi vaš metabolizam ostao u punoj brzini. Hladna voda dodatno će ubrzati metabolizam jer će telo trošiti energiju na zagrejavanje vode.

2. Zeleni čaj

Zeleni čaj dokazano pomaže gubitku težine ubrzavajući metabolizam, inhibira apsorpciju masti i potpomaže regulaciju glukoze. Ovo nije zbog teina koji sadrži, već zbog visoke koncentracije prirodnih antioksidansa koji se zovu catechin polyphenols. Probajte piti tri do pet šoljica dnevno, da bi zaista primetili razliku.

Unosite više žitarica.
Shuterstock 

3. Žitarice

Žitarice pomažu telu da sagori više masnoća jer je potrebno više vremena za probavljanje. U svoju ishranu uvrstite žitarice koje su bogate vlaknima, poput smeđeg pirinča i zobene kaše.

4. Čili

Nema boljeg leka za mast od čilija. Ljuta paprika i druge sorte čili papričica sadrže hemikaliju koja se zove capsaicin, koja poboljšava metabolizam povećanjem temperature tela. Šta više, jedan čili sadrži dovoljno beta karotena za celodnevnu detoksikaciju organizma (što je odlično za održavanje zdrave kože, kose i noktiju), i dva puta veću od preporučene dnevne doze vitamina C – koji je bitan antioksidans jer pomaže u borbi s toksinima i stranim telima u krvotoku, piše zadovoljna.rs.

5. Citrusi

Južno voće može biti od velike pomoći u borbi sa suvišnim kilogramima. Vitamin C jača imunitet i ubrzava razgradnju masti, stimuliše izbacivanje toksina, potsiče mikrocirkulaciju i proizvodnju kolagena i samim tim pozitivno utiče na ljepotu.

Citrusi pomažu kod ubrzavanja metabolizma.
Unsplash