Unazad nekoliko godina na modnim pistama i naslovnicama prestižnih časopisa mogu da se primete plus-sajz modeli.

Njihov proboj nije bio nimalo lak, a nekako se podrazumeva se da je za njega zaslužna Ešli Grejem, jedan od najpoznatijih i najzaposlenijih takvih modela na svetu.

U početku, plus-sajz modeli bile su žene s oblinama – bujnim grudima, jačim bokovima, oblijom zadnjuicom pa čak i stomačićem.

Modni svet, od dizajnera do urednika, prihvatio ih je zbog negodovanja velikog dela javnosti da njime dominiraju samo mršavice, od kojih su tela nekih bila i pothranjena, i to sve zbog okrutnosti ovog spolja gramuroznog sveta.

Ono što je Kejt Mos bila nekada, pre nekoliko godina je postala Ešli, samo drugačijeg konfekcijskog broja. A onda je počelo sa preterivanjem i u ovom pogledu.

esli grejem je najpoznatiji plsusajz model
DIGGZY / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Na scenu su stigli modeli poput Tes Holidej sa 100+ kilograma, a baš kao što se nekad kritikovane premršave žene da su loš primer drugima, krenule se kritike i na račun žena s oblinama, jer jesu li to obline ili i nezdrave životne navike?

Iako bi moda i lepota definitivno trebale da dolaze u svim oblicima i veličinama, ne možemo, a da ne postavimo pitanje koja je granica između plus-sajz modela i gojaznosti koja je jednako nezdrava kao izgladnjivanje?

Prema podacima na internetu, Ešli Grejem ima 91 kilogram na 177 cm visine. Kejt Vesli ima 3 centimetra više, ali i isto toliko kilograma manje od svoje kolegice.

Robin Lavli ima 1,89 i 89 kilograma, dok Tara Lin ima 98 kilograma na 1,75 metara visine. Paloma Elseser ima 85 kilograma, Cendis Hofin 92, a Iskra Lorens 88 kilograma.

tes holidej je takođe uspešan model
The Daily Stardust / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Australijski plus-sajz model Džesika Vender nosi konfekcijski broj 42, dok njena britanska koleginica Kloi Maršal ima 80 kilograma na 178 centimetara visine.

Jedna od popularnijih plus-sajz modela svakako je i Danika Briša koja je poznata po tome što je priznala da je na prvu dijetu krenula s 14 godina i da je patila od brojnih poremećaja u ishrani.

danika brisa otkrila je da patila od poremećaja u ishrani
Instagram 

Priznala je i kako joj je plus-sajz modeling pomogao da napokon uspostavi zdravi odnos sa svojim telom i da ga prihvati takvo kakvo jeste! Ipak, izgubila je 15 kilograma od svojih modnih početaka, ali trenutno nisu dostupni tačni podaci o njenoj kilaži.

U Top 10 najpoznatijih plus-sajz modela svakako spada i Džordžija Prat sa 180 centimetara visine i prema dostupnim podacima 100 kilograma težine, a u stopu je prati i Barbi Ferejra s 98 kilograma na 173 cm visine.

dzordzija prat ima 100 kilograma
Instagram 

A onda je tu Tes Holidej 127 kilograma na 165 centimetara visine, iako neki tvrde kako je ta brojka na vagi nešto veća. 36-ogodišnja Amerikanka danas zarađuje milione dolara, a u maju je priznala da je anoreksična.

"Anoreksična sam i oporavljam se. Ne stidim se više to naglas da izgovoritim. Rezultat sam kulture koja slavi mršavost i izjednačava je s vrednošću, ali sad moram da napišem sopstveni narativ. Napokon sam u stanju da se brinem za telo koje sam kažnjavala ceo život i napokon sam slobodna", poručila je na društvenim mrežama i najavila mršavljenje.

The Daily Stardust / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia, TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia Tes Holidej

Naime, anoreksija podrazumeva ograničavanje broja kalorija i namirnica koje se konzumiraju i nema veze s kilažom. Uprkos iskrenom priznanju, Tesini kritičari jako su glasni i smatraju kako ne može biti uzor ženama na šta se ona ne obazire.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!