Znate li šta je Deuxmoi? To je Instagram profil koji je u vreme globalne pandemije gotovo u potpunosti zamenio tabloide kakve poznajemo. Od marta prošle godine, kada je krenulo prvo "zaključavanje", jedna, pretpostavlja se, ženska osoba s iznenadnim viškom slobodnog vremena počela je na opciji Insta stori ovog Instagram profila da objavljuje tračeve o poznatima i slavnima, koji su joj stizali sa svih strana.

Te priče se ne bi zadržavale na profilu duže od 24 sata, a sve su rbile anonimne, često bi bilo sakriveno i ime pravih protagonista trača, a globalnoj publici bilo je omogućeno pogađanje o kome se radi. Od 45.000 početnih pratilaca, ovaj Instagram profil porastao je više od deset puta i sada broji 600.000 pratilaca. I baš kao u seriji "Tračara" (Gossip Girl), koju smo pratili pre petnaestak godina, i u ovoj priči se ne zna ko stoji iza Deuxmoi. A pretpostavki je mnogo.

Sočni tračevi

Novinarka "Vanity Faira" mesecima je istraživala o kome se zapravo radi, mejlom komunicirala s osobom za koju je samo pretpostavljala da uređuje megauspešni Instagram profil o tračevima. I na kraju, naravno nije objavila ime i prezime urednice, iako u tekstu ima naznaka da je saznala identitet te osobe. Tajanstvena urednica je u međuvremenu, anonimno naravno, dala intervju i "New York Times"-u.

Sve je anonimno

A sve je počelo kada je pre godinu dana profesionalka s Menhetna kojoj je iznenada onemogućen uobičajeni društveni život, barem se tako opisuje u tekstu u "Vanity Fairu" sa svog Instagram profila, koji je održavala kao produžetak davno zaboravljenog modnog bloga, poslala poruku kako je u potrazi za nekim sočnim tračem iz života poznatih s A-liste.

Prvo je stigao trač o seksualnom životu Leonarda Di Kaprija. Pa neka gadost o njegovu prijatelju Džonu Hilu. I lavina se nezaustavljivo zakotrljala.

Počele su da joj stižu gomile poruka ljudi koje rade u holivudskoj industriji i koji su prenosili svoje doživljaje s glumcima, pevačima, voditeljima... Radnici u restoranima i kafićima opisivali su kakvi su gosti zvezde, a najsočnije su bile priče onih koji su imali seksualne doživljaje s poznatima i slavnima.

Naime, sve su to neproverene glasine i Deuxmoi se ne zamara činjenicama; svi tračevi se objavljuju anonimno, a ako je priča posebno delikatna, ime glavnih aktera se sakrije uz opis, recimo dvoje poznatih s A-liste koji su u braku šest meseci i žive u Njujorku.

Koju kozmetiku voli Dženifer Aniston, kakvu kafu pije Ledi Gaga i šta u sendviču preferira Kris Evans samo su neke od informacija koje agilni fanovi na terenu dojavljuju Deuxmoi, baš kao i na brzinu uslikane fotografije slavnih primećenih u nekom restoranu u Njujorku ili Los Anđelesu.

dženiger aniston
Shutterstock 

Početkom godine Deuxmoi je lansirao i limitiranu kolekciju majica, kapa i platnenih torbi s natpisima Anon.pls i Fuck Your Tabloid, koje su se rasprodale vrlo brzo, piše Jutarnji.hr. 

Očigledno je došlo vreme za pokušaj da se unovči nešto što je u kratkom roku postalo tako veliko. Američki mediji spekulišu da je profil možda preuzeo neko drugi.

Ovaj Instagram fenomen pravi je znak vremena u kom živimo. Mediji više nisu pod kontrolom elite, društvene mreže omogućuju svima da, gotovo bez kontrole, komuniciraju sadržaj po volji.

I dok smo dosad uglavnom imali portale ili blogove s tračevima iza kojih je ipak bilo poznato ko stoji, poput Perez Hilton ili Just Jared, Deuxmoi je kao platforma na kojoj glasine širi običan čovek, odnosno krajnji konzument, ipak nešto novo i do sada nije bilo viđeno. Ali je zato namenjen za istinu i proveravanje činjenica nešto itekako dobro poznato i - staro, što imamo prilike i ovde da vidimo.