Dženi Tamas našla se u situaciji poznatoj mnogim majkama. Dženi je u kupovinu otišla sa ćerkom Lili, a ubrzo je malena devojčica ogladnela. Dženi odlučila je podoji nasred prodavnice Ikea kako bi umirila svoju ćerku.

"Ovde se možda čini da sam nedodirljiva kada je u pitanju dojenje u javnosti, ali pokušavala sam da pronađem prazan prolaz kako bih izbegla poglede ljudi. Kao da radim nešto čega se treba stideti. Prošla je porodica s pet ili šest članova i nisu prestajali da gledaju i šapuću. A onda su se počeli da se smeju. Osećala sam se poniženo. Ja spadam među one ljude koji iznova ponavljaju situacije u glavi, nebrojeno puta i stalno pokušavam pronaći glas. Šta sam mogla reći? Ne čak njima, nego sebi ili Lili", prepričala je Dženi svoju situaciju na Instagramu.

Objavila je i fotografiju kako bi vernije dočarala prizor i skupila je preko 12.000 lajkova i hiljade  komentara. Rasprava o dojenju na javnom mestu povela se i na Tviteru.

"Ako se ne slikate kako dojite bebu u javnosti, ljudi neće znati da je jako bitno da se nahrane bebe i onda ćemo imati gomilu gladnih beba svuda."

"Evolucija je namenila i da imamo organ za mokrenje i da je to potpuno fiziološki, ali nije baš da je ok raditi to svuda javno. Dojenje u javnosti je ok, ali nije baš da mora da nasred samoposluge."

"Ako ja mogu jesti nasred samoposluge, ne znam zašto beba ne bi mogla jesti i što je točna problem. Ne pada mi, dakle, na pamet da slušam plač novorođenčeta samo zato što bi nekom bilo neugodno dok hranim svoje dete. Nemojte gledati, gospodo."

"Stanislavu smeta slika dojenja jer se grudi koriste za ono čemu ih je evolucija namijenila, a ne za ono čemu bi on da mu služe?"

"Kod nas je dojenje u javnosti skandal, ali je zato udaranje po dupetu u busu potpuno normalno", još jedan je od komentara podrške na Tviteru

Dojenje je očigledno iz nekog suludog razloga i dalje tabu jer šta će majka to da radi sa detetom na svakom koraku kad može kod svoje kuće u četiri zida da je drugi gledaju. Postavlja se pitanje gde je problem kad govorimo o dojenju, šta je tu neprirodno i da li postoji razlog da bude neprijatno?

Pročitajte OVDE vesti koje smo izdvojili za vas