Kolin Farel (48) bio je prepoznat kao jedan od najprivlačnijih i najtalentovanijih glumaca u Holivudu, ali je iznenada odlučio da se povuče iz centra pažnje zbog svog sina Džejmsa. Džejms pati od ozbiljne bolesti koja se naziva Angelmanov sindrom. Kada je otkrio da njegov sin ima ovo retko neurogenetsko oboljenje, Farel je odlučio da posveti svoje napore pružanju podrške deci koja se suočavaju sa sličnim izazovima.

U potresnoj ispovesti, Kolin je primio snimateljsku ekipu u svom domu, koja je zabeležila vrlo emotivan odnos između oca i sina. Kolin Farel je progovorio o fondaciji koju je osnovao, ali i borbi za bolju budućnost za njegovog sina.

"Želim da svet bude blag prema Džejmsu. Želim da ga svet tretira sa dobrotom i poštovanjem", rekao je glumac.

Upravo ga je sve ovo podstaklo da osnuje fondaciju za pomoć i podršku odrasloj deci koja imaju poteškoća u intelektualnom razvoju, kroz zalaganje, edukaciju i inovativne programe, naveo je za People.

Džejms, koga je glumac dobio u vezi sa modelom Kim Bordenejv, u septembru će napuniti 21. godinu i sazrevaće uz podršku mnogih sistema podrške koji se pružaju porodicama sa sličnim izazovima.

Kolin Farel
Terma,SL / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

"Kada vaše dete napuni 21. ono je nekako samostalno. Sve zaštitne mere koje su postavljene, specijalni razredi - sve to nestaje, tako da ostajete sa mladom odraslom osobom koja bi trebalo da bude integrisani deo našeg modernog društva, a koji je više nego što bi trebalo ostavljen po strani", izjavio je Kolin.

Šta je Angelmanov sindrom?

Angelmanov sindrom je genetički poremećaj koji se karakteriše teškom mentalnom retardacijom i neuromišićnim abnormalnostima. Osnovne karakteristike ovog stanja su kombinacija psihomotornog zastoja, zastoja u govoru, poremećaja pokreta i karakterističan fenotip ponašanja sa dobrim raspoloženjem i epizodama smeha.