Da život piše romane i donosi najneočekivanije obrte svedoči i priča jedne mlade devojke iz Konga, Stele Muleke koja je u Srbiju došla na studentskoj razmeni, a potom rešila da naša zemlja bude i njen dom.

Za samo 6 meseci naučila je srpski kako bi upisala master na fakultetu, ali to nije bilo sve.

Devojka magičnog glasa gotovo preko noći postala je internet senzacija kada je otpevala jednu od najlepših srpskih pesama "Kosovski božuri" i to sa Dejanom Petrovićem i Big Bendom. U spotu takođe nosi narodnu nošnju i igra kolo, međutim, iako komplimenti nisu izostali, ljudi sa ovog podneblja nisu propustili priliku ni da provuku ružne, rasističke i zajedljive komentare.

"Koja je fora sa ovakvim stvarima.Slanje subliminarlnih poruka?", "Zamislišta bi se dogodilo da belac ode u Afriku i obuče tradicionalnu afričku nošnju i peva njihove pesme. Ne bi bio pohvaljen, i verovatno bi bio optužen da vređa njihovu kulturu"... deo je onoga što se moglo pročitati.

Stela Muleka dobila je mnogo rasističkih komentara.
printscreen/youtube 

A to je ništa u poređenju sa nekim komentarima koji su više nego jezivi.

Stela Muleka danima je bila meta rasističkih i vređajućih komentara.
printscreen/instagram 

Stela se nakon svega oglasila na svom Instagram profilu, a njenu izjavu prenosimo u potpunosti:

"Želela bih da se zahvalim Dejanu za ovako lep projekat i što me je pozvao da budem deo istog, jer on zna, kao i moja porodica i pravi prijatelji u Srbiji, koliko volim Srbiju kao zemlju i koliko poštujem njenu kulturu", započela je i dodala:

"Provela sam mesec dana učeći da igram kolo sa svojim sjajnim kumom i 6 meseci sam učila srpski jezik, kako bih mogla da upišem fakultet ovde na masteru , gde sam plakala svaki dan jer nisam dovoljno znala srpski, ali sam uz pomoć prodice položila sve ispite na srpskom sa ocenama 9/10, osim ekonometrike iz koje sam imala nižu ocenu.

Razumem da je Kosovo osetljiva tema za veliki broj Srba, a oni koji misle da sam ovo otpevala zbog popularnosti i slave imaju pravo na svoje mišljenje i to me ne pogadja.

Kao prvo, ja nisam iz Amerike, već iz Afrike. Kao drugo, to nije džungla, nemam divlje životinje u dvorištu, niti sam dosla u Srbiju jer sam migrant.

Stela Muleka oglasila se na svom Instagramu i odgovorila na hejt komentare.
pritnscreen/youtube 

Žao mi je svih vas koji pričate o kulturnom odobravanju, ili da je mešanje rasa genocid, jer vidim da imate toliko mržnje u sebi da morate da je usmerite na nekoga. Ali ta osoba neću biti ja.

Izvinjavam se ako želite da vaša snajka ima plave oči i zlatu kosu. Ja imam tamne oči i tamnu kosu i OSTAJEM OVAKO I OVDE. Jedini način da napustim Srbiju jeste da budem deportovana, što se neće dogoditi, jer se svaki dan trudim da ne prekršim nijedan zakon, kao i da živim u skladu sa srpskim zakonom i poštujem ga.

Stela Muleka živi u Srbiji i ovde završava master.
pritnscreen/youtube 

I ostavite na miru moju porodicu - ne šaljite im poruke na instagram i fejsbuk kako ne želite crnce i crnkinje u Srbiji, jer veliki deo vas živi u inostranstvu - u Africi, Americi, Aziji i niko vam ne govori da se vratite u svoju zemlju", napisala je.

Stela Muleka nije iz Afrike iako korene vuče iz Konga, već iz Amerike.
pritnscreen/instagram 

Naravno, podrška nije izostala, te su se za promenu ispod njene objave mogle pročitati zaista lepe reči:

"Bravo prelepa Stela", "Kidaš lepotice", "Imaš predobar glas i prelep je spot, samo nastavi", "Nismo svi takvi, ima i nas koji te poštujemo i tvoj talenat", "Onaj ko ti je išta ružno rekao ne voli ni sebe, ni Srbe, ni druge ljude", "Stela Srpkinjo naša", "Ko god da je od internet ratnika napisao bilo šta jadno vezano za ovu devojku treba da se zapita koliko je jadan njegov život, jer je ova devojka otpevala pesmu iz srca, i pritom završila studije i ostala u Srbiji, a mogla je da ode gdegod poželi i da uživa u životu. Stela nisu bitne plave oči i zlatna kosa. Bitno je kakvo srce i dušu imas. A ti si pokazala svoju dušu i srce kroz pesmu i narodnu nošnju... Svaka ti čast, zelim ti puno uspeha i sreće od srca"..., a mi samo imamo da dodamo - Stela svaka čast, i za nas si Srpkinja, i to veća od mnogih.