Numerološki broj 9 u sebi nosi energiju Neptuna i kao takav često je obavijen velom tajne. On nosi sa sobom mistiku koja se ne otkriva lako pred svetom, pa nekad čak ni pred samim sobom. Broj 9 u sebi nosi iskustvo svih prethodnih brojeva, a pored tolike dubine koja u njemu stanuje, teško mu je da spozna sve svoje talente. Pa, kako bi razumeo svoj unutrašnji svet potrebno mu je jedno šire znanje u obliku mudrosti.

Ova energija se kroz život ne vodi razumom i to nije njeno poznato tlo. Ova energija je stopljena sa intuicijom i upravo ona treba da je vodi u sve životne poduhvate i odluke. Svrha ovog broja je da se stopi za božanskim u sebi, da osvesti tu duhovnu i isceliteljsku energiju koja spava unutar njegove duše. Da svu svoju mudrost koja proističe iz višeg JA reprodukuje kroz umetnost, duhovne prakse i svet mistike.

Ovaj broj najpre od svih može promašiti svoj životni poziv i misiju, jer često ne spoznajući svoje talente može upasti u identifikaciju sa drugima, a potom ceo život može slediti ono što mu okruženje nameće. S toga, ovom broju je prvi i najveći životni poduhvat da upozna sebe kroz tišinu, vidi jasno sav svoj unutrašnji svet i uroni u njega do najdubljih dubina. U suprotnom može zalutati u svetu svakodnevice i nametnutih obrazaca, a potom živeti sa sopstvenom tugom nepronađenosti, pa sav taj svoj unutrašnji svet živeti u mašti, lažima, narkoticima ili fanatičnim idejama o nepostojećim idealima.

Obmanjivanjem sebe, a potom i okruženja može upasti u problematičan privid života. Time će lako ubediti sebe da baš tako život treba da izgleda i da sve ono što on iznutra mašta je čista glupost. Potiskujući taj okean u sebi, unutrašnje zverke koje unutar te vode obitavaju, mogu povređivati njegovu tananu psihu u vidu depresije, paranoja i strahova. Sve dok ne navedu njenu autentičnu prirodu da hrabro ustane i živi njen maštoviti svet u realnosti.