British Fashion Councilobjavio je spisak nominovanih za svoju dodelu nagrada 2024. godine, a u najvažnijoj kategoriji, onoj za dizajnera godine, nalaze se Chemena Kamali za Chloé, John Galliano za Maison Margiela, Jonathan Anderson za JW Anderson i Loewe, Miuccia Prada za Miu Miu, Pieter Mulier za Alaïa, i Rick Owens za svoj istoimeni brend.

Chemena Kamali dizajnerska Chloe brenda
Kristin Callahan / Everett / Profimedia 

Verujemo da odabir ove šestorke nije iznenadio modne entuzijaste i složićemo se da su nominaciju itekako zaslužili. Miuccijina jedinstvena kreativna vizija poslednjih godina dostiže svoj vrhunac kroz Pradu, ali i Miu Miu, koji je jedan od najbrže rastućih brendova zaslužan za bezbrojne viralne modne trenutke.

Uz nju svakako ide Loewe briljantnog Jonathana Andersona, čija prepoznatljiva razigrana estetika i smisao za humor (i marketing) stvaraju neprekidan “buzz” oko španskog brenda.

Rick Owens je oduvek bio kategorija za sebe, a njegove kolekcije uvek željno iščekujemo – ne samo zbog maštovitih skulpturalnih silueta, već i zbog fenomenalne prezentacije.

Takođe, ovu godinu svakako je obeležio povratak “otpisanog” Johna Galliana, čija se genijalna couture kolekcija za Margielu najviše istakla na Nedelji visoke mode, podsećajući nas na njegovu zlatnu eru u Dioru.

Pieter Mulier mogao bi biti nagrađen za svoju sjajnu “intervenciju” u legendarnoj kući Alaïa, koju je uspešno oživeo i približio mlađoj publici nizom “it” komada koji su pokrenuli neke od vodećih trendova poslednjih godina. Među nominovanima je novo lice i Chemena Kamali, koja je do sada prikazala samo jednu kolekciju za Chloe i instantno osvojila srca kritike, ali i kupaca. Naime, upravo njoj možemo zahvaliti na opsesiji “boho chicom” koja trenutno trese modnu scenu.

Zanima nas vaše mišljenje. Kome biste vi dali nagradu za najboljeg dizajnera 2024. godine?

Anketa

Ko je najbolji dizajner 2024?

 Izvor: Fashion.hr/ Wanted Vanja Pajović