Kada je reč o pranju farmerica, pantalona, košulja, tu nema puno filozofije, međutim ukoliko ne želite da upropastite svoje kupaće kostime, morate obratiti pažnju na par detalja. 

Otkrijte u nastavku savete za pranje kupaćeg kostima uz koje ćete mu sačuvati oblik, boju i kvalitet.

Kako se pravilno pere kupaći kostim?

Prema sajtu The Spruce, dva najbolja saveta za održavanje kupaćeg kostima u optimalnom stanju su da ga operete odmah nakon upotrebe i da ga operete ručno. Kada je kupaći kostim izložen kremi za sunčanje, znoju i hemikalijama, to šteti njegovoj elastičnosti, a hlor iz bazena može učiniti da kostim požuti, piše Mental Floss.

Međutim, stavljanje kupaćeg u mašinu za pranje veša je loš izbor, jer materijal možda neće preživeti ovaj veoma intenzivan proces. Umesto toga, potopite ga u hladnu vodu 30 minuta da biste uklonili znoj i hemikalije, a zatim uradite drugo potapanje sa malom količinom deterdženta za veš – oko kašičice. Belo sirće takođe može da deluje.

Obavezno okrenite kostim naopačke. Nakon ispiranja, iscedite višak vode i ostavite da se kupaći osuši na vazduhu.

kupaći kostim je najbolje prati ručno
Instagram 

Da li se kupaći kostim pere posle svake upotrebe?

Ako niste koristili kremu za sunčanje, iako biste to apsolutno trebali i niste izložili kupaći kostim hloru, možda ćete moći da se izvučete sa pranjem nakon svakih nekoliko upotreba, ali zaista je najbolje da ga operete što je pre moguće.

ukoliko se nsite kupali u kupaćem ne morate ga prati
DESI / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Da li kupaći kostim sme da se pere u veš mašini?

Dok se većina kupaćih kostima najbolje pere ručno, neke kompanije prave kupaće koji su pogodni za pranje u mašini za veš. Savetujemo vam da proverite oznaku na etiketi, pre nego što odlučite da stavite kupaći u mašinu.

U slučaju da ste u gužvi i ne stižete da se bavite ručnim pranjem veša, možete da ubacite svoj kupaći kostim u mašinu, ali ga prethodno stavite u vreću za odeću i izaberite najmanje intenzivan ciklus pranja.

neke kompanije prave kupaće kostime koji smeju da se peru u veš mašini
printscreen/instagram