Ako to slučajno niste uočili, i ove sezone u trendu su glomazne čizme s debelim đonom. Već nekoliko sezona vladarice uličnih kombinacija, a imamo prilike da ih viđamo u najrazličitijim izdanjima.

Od onih gde podižu i najjednostavniju kombinaciju farmerki, majice i kaputa pa do vizuelno zanimljivih slaganja koji uključuju neočekivan spoj šortsa ili haljina sa čizmama glomaznog đona.

jesenja moda
Instagram 

Bilo da se odlučite za “no name”, high street primerke ili pak one koje već godinama izazivaju pažnju poput Dr. Martens modela poznatije kao martinke, primetićete da nisu sve napravljene da budu lagane i jednostavne za nošenje. Štaviše, neke od njih toliko su teške da bi mogle doslovno da naprave rane puno ozbiljnije od žuljeva zbog kojih vam više neće pasti na pamet da ih nosite.

Neko bi rekao da je to problem koji će se rešiti nošenjem, odnosno da je čizme samo potrebno razgaziti – ali koliko je realno očekivati da ćete čizme razgaziti u 15-ak nošenja dok u isto vreme ne možete da hodate od bolova i rana.

cizme na sorts
Instagram 

Koje je onda rešenje ove situacije?

Rešenje srećom postoji, a iskusile smo ga iz prve ruke u našoj redakciji i to nakon bolnog iskustva s Dr. Martens Jadon visokim čizmama. Ako krenete istraživati, naletećete na predloge koji uključuju gore spomenutu patnju nošenja čizmi dok ih ne razgazite, nanošenjem dezodoransa u stiku ili vazelina na pete i unutrašnji deo čizme koji bi trebali sprečiti trenje, lepljenje velikih flastera po peti, itd. Nažalost, ništa od toga ne funkcioniše previše ako je čizma značajno teška.

bele cizme
Photoeventshd / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Ako u svom ormaru imate teške čizme koje tužno čekaju svoje nošenje, sve što treba da nabavite jesu silikonske čarape, odnosno silikonski umetak za petu , a ako ste još osetljiviji i potrebna vam je dodatna zaštita – u bilo kojoj sportskoj radnji možete nabavite čarape za trekking koje dolaze s podebljanjem na peti i prstima. Sama silikonska čarapa verovatno će biti dovoljna za bilo koji tip čizmi, a uz dodatak trekking čarapa u svojim čizmama možete šetati bez straha od rana i žuljeva.