S danima jeseni i osetnim padom temperature džemperi su jedan od omiljenih komada nosivih u raznim prilkama koje nije uvek lako izabrati za svoj tip građe.

Dovoljni da zagreju kada temperature padnu, ali i da vam pruže stajliš izgled, džemperi nikad nisu bolje izgledali.

Ove jeseni dominiraju oversized i rolka modeli, a detalji poput ukrasnih dugmića ili zanimljivog printa deluju neodoljivo za podizanje i najobičnije modne kombinacije.

Ukoliko želite da iz njega izvučete najbolje, potrebno je obratiti pažnju na: materijal, kroj, dužinu rukave, kao i izrez.

Savete iz prve ruke podelila je Kejti Kolins, koja je stilizovala poznate ličnosti, među kojima izdvajamo Nikol Kidman i Keri Vošintgon.

1. „Kruškaˮ građa

Kod žena ove građe tela izrez je u fokusu, zbog usmerenosti na ramena, vrat i lice. Kao najbolja rešenja u ovom slučaju se ističu V i čamac izrez, a uvek je prihvatljivo džemper uvući u pantalone visokog struka, za stvaranje vitkije figure.

2. „Jabukaˮ građa

Iako su naramenice ili zvonasti rukavi u trendu poslednjih sezona, damama koje imaju šire bokove preporučuje se da ih zaobiđu. Njima najviše pristaju najjednostavniji komadi, a kroj mogu birati po svom ukusu. Kroj koji pratiti liniju tela ili se blago širi je uvek dobrodošao, a u stilizovanju se mogu poslužiti trikom delimičnog upasavanja, samo sa prednje strane.

3. Visoke žene

Visoke dame imaju velik izbor na raspolaganju, i da pritom ne moraju da brinu o dužini modela. Džemperi u formi kaputa, uz džins i čizme. U slučaju kraćeg, efekat je najbolji ako se iskombinuje sa zvonastim pantalonama visokog struka. Kod visokih dama je sve stvar pronalaženja balansa.

4. Sitna građa

Uzak struk ili, još bolje, naramenice ili našiveni detalji koji skreću pažnju neke su od ideja za niže žene. Obično duži džemperi i višak materijala imaju tendenciju da progutaju građu, a to sitnim damama nije u cilju.

5. Šire poprsje

Iako možda zvuči neobično, ovakva građa lepo se slaže sa užim modelima, kakve su na primer rolke ili džemperi klasičnog okovratnika. Ako se odlučite za prvu opciju, stilistkinja preporučuje da ih presavijete.

6. Ravna građa

Džemperi spuštenih ramena ili asimetrični krojevi izgledaju seksi i šik, a cut out detalji na leđima skreću pažnju sa prirodne građe.