POTEZ KOJI UKLANJA BOL OD NOŠENJA VISOKIH POTPETICA Jednostavna vežba, potrebno vam je samo nekoliko minuta

Vežba se može izvoditi i tako da krenete s petom te se celom dužinom stopala spustite na prste.

Unsplash

Dugotrajno nošenje visokih potpetica može ostaviti posledice na stopala i donji deo nogu, naročito na gležnjeve i cevanicu. Čest i neugodan bol može se značajno smanjiti jednom jednostavnom vežbom, a visoke potpetice i dalje ćete moći nositi.

Osim (pre)čestog nošenja štikli, anatomiju donjeg dela nogu mogu narušiti i loša obuća kao i loše držanje. Fizikalni terapeuti koriste vežbu hodanja na petama kao dijagnostički alat za poremećaje hoda te kao rehabilitacijsku vežbu za povrede potkolenice i neravnotežu mišića.

Zapravo je reč o vrlo jednostavnoj i svima poznatoj vežbi koja se izvodi tako da stojite uspravno, podignete nožne prste od poda i hodate na peti bez da spuštate prste. Vežba se može izvoditi i tako da krenete s petom te se celom dužinom stopala spustite na prste.

Unsplash 

Prednji mišić (tibialis) je dugačak mišić koji podupire potkolenicu. Savijanjem stopala ili savijanjem nožnih prstiju prema potkolenicama aktivira se ta mišićna grupa.

Žene koje često nose visoke potpetice usvoje prsti-peta način hodanja što oslabljuje mišiće donjeg dela nogu. Takav način hodanja može uticati i na disbalanskarlice i uzrokovati probleme s leđima. Umerenije nošenje visokih potpetica i ispravljanje disbalansa u donjem delu nogu izvodeći vjžbu hodanja na peti može ispraviti taj problem.

Unsplash 

Pročitajte OVDE vesti koje smo izdvojili za vas