Iako je izbor i te kako velik i postoji veliki broj opcija između kojih se može birati, prema rečima stručnjaka za prognoziranje trendova - hit modeli patika za sezonu pred nama mogu se podeliti u tri kategorije.

"Modeli koje su odobrile it devojke su retro patike i futuristički stilovi su tri vladajuće kategorije", kaže Kendal Beker, urednica modnih i beauty trendova u Trendalyticsu.

Patike koje nose i vole it devojke

Patike koje su odobrile it devojke minimalističke su u smislu siluete i palete boja, ali to ne mora da znači da moraju biti potpuno bijele. Neke varijante dizajnerskih patika, poput modela Nama brenda Chloe, opremljene su detaljima poput teksturirane površine u različitim kombinacijama boja koje odgovaraju baš svakom stilu.

Kremaste nijanse, uz neverovatne kombinacije boja, ključna su kombinacija za privlačenje pogleda. Ako želite da oponašate isti stil it devojaka u 2023., potražite bele ili krem patike s malim promenama u dizajnu – suptilne blok boje, niz tekstura ili moderne siluete.

hejli biber voli n balance patike
LESE/RMBI / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Retro patike

Modni znalci već dugo izvlače svoju kolekciju patika iz prošlog veka. Bacite oko na minimalizam 90-ih ili visoke modele hrabrih boja inspirisane 80-ima jer taj senzibilitet ne pokazuje znakove prestanka ni u 2023.

Prema rečima stručnjaka, retro stilovi i te kako ostaju zastupljeni u 2023. Kao što je poznato, patike Adidas Samba postale su viralne 2022., a nosile su ih Kendal Džener, Kaja Gerber i Bela Hadid.

"Trenutno bieže skok od 318 posto u pretraživanjima u odnosu na prošlu godinu i porast od 1233 posto u broju na društvenim mrežama", kaže Beker.

i dženifer lorens nosi samba adidas patike
TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia 

Ali, prema njenim rečima, svakako se isplati obratiti pažnju na Asics.

emili ratajkovski u sambda adidas patikama
SplashNews.com / Splash / Profimedia 

"Taj brend trenutno ima porast pretraživanja od 37 posto u odnosu na prošlu godinu", kaže ona. Ako ne da se želite fokusirate isključivo na određeni brend patika i umesto toga vas privlače trendi boje, Beker savetuje potražiti nostalgične nijanse poput baby plave, sive, smaragdne i narandžaste.

Alternativno, pripazite na nasleđene brendove, poput Pume i Asicsa, koji su specijalizovani za elegantnije, uže stilove što pristaju uz nogu, ili tradicionalne siluete 'tatinih patika'.

Futuristički modeli

Futuristički stil ove sezone doživljava svoj trenutak te se susreće s klasikom, naslanjajući se na gorpcore (odnosno trendi chic kampovanje). To potvrđuju i brojke – futuristički stil imao je porast pretraživanja od 652 posto u odnosu na prošlu godinu, a utilitaristička estetika rasla je 21 posto u odnosu na prošlu godinu.

Kako biste ovaj trend uključili u svoju garderobu za nadolazeću godinu, potražite patike s platformom, tehničkim elementima poput kaišščića ili detalja s bungee užetom te šarenim printovima boja. Odlična inspiracija krije se u street style-u, gde se sportske patike nose uz inače tradicionalno ženstvene komade poput haljina s volanima ili suknji u pastelnim nijansama, boji lavande ili svetlo ružičaste.