Popularizovane od strane Netfliks serije 'Bridgerton', cipele Mary Jane nastavljaju svoj modni uspon i biće jedan od jakih trendova sezone koja je pred nama. Danas ga volimo zbog njegove minimalističke estetike i elegantne privlačnosti, ali možda ne znate da se omiljeni model Mary Jane pojavio u 19. veku.

U sezoni koja je pred nama njena popularnost je ponovo u porastu, o čemu svedoče modeli predstavljeni na revijama za proleće/leto 2023. godine.

Mary Jane cipele su hit ove godine.
Olivier Degoulange / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Ovaj osnovni model cipela, ukrašen kaišem koji pokriva ris, izuzetno je efektan i praktičan u svojoj jednostavnosti. Odiše zavodljivim retro šarmom i pojavljuje se kao jedan od snažnih trendova sezone.

Omiljeni dodatak svake moderne garderobe podjednako se lako nosi sa dnevnim kao i sa večernjim stajlingom. U osnovi, ovaj model dolazi sa zaobljenim vrhom i stabilnom kvadratnom potpeticom.

Međutim, novije kolekcije predstavljaju poboljšane verzije u vidu ravnih baletanki sa jednim ili čak tri kaiša preko risa ili šljokicama i lakiranim modelima.

Ponekad ih nalazimo u preppy stilu, povezane sa tartan pantalonama i prošivenom jaknom, kako ih vidi Blanca Miro, ponekad u neogrunge izrazu sa potpisom Nodalete, u duhu devedesetih, kako to nosi Dua Lipa, ili kao čisti sjaj u dizajnu brenda Miu Miu. Modne kuće naizmenično daju vredne lekcije o stilu koje rado usvojamo. 

Dua Lipa u mary jane cipelama.
JosiahW / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia