Iako u modi nema pravila, te ne postoji razlog da nešto ne nosite ukoliko vam se dopada, nažalost, izrazito visoki ili niski ljudi suočavaju sa sa jednim problemom - teško nalaze ono što im zaista odgovora i što laska njihovoj figuri. Sigurni smo da vam se barem jednom desilo da vam je neki komad privukao pažnju, ali da ste, kada ste ga obukli, shvatili da vam ne pristaje najbolje, ili da ga je možda potrebno suziti, skratiti ili slično, kao i da vas vizuelno dodatno skraćuje.

niske osobe često imaju problem sa odabirom garderobe.
Claire Guillon / Camerapress / Profimedia 

Međutim, to ne znači da treba da se odreknete trendova koji vam se dopadaju. Ukoliko želite da omiljene komade iznesete tako da se za vama svi okreću, možda nije loše da poslušate savete stručnjaka na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine, kako biste bili sigurni da ste izabrali pravi komad za vašu visinu i građu.

1. Možete promeniti porub, ali ne i gde se nalaze kolena

Iako se porubovi uvek mogu podići, sve pantalone sa dizajniranim delovima na kolenima (poput proreza, patch-eva i slično) moraju da pristaju kako treba, ili će vaša figura u ovakvom tipu odeće izgledati čudno i nimalo atraktivno. Zato je ovo glavna stvar na koju treba obratiti pažnju prilikom odabira pantalona.

2. Nemojte se upasavati

Osim ako nemate duži torzo u poređenju sa nogama, pantalone visokog struka mogu lako mogu da vam završe tik ispod grudi. Odnosno, barem će tako delovati. Međutim, ukoliko je ovako nešto look kojem težite, poslušajte savet Francuskinja i ispašite jedan deo košulje ili bluze. Tako nećete skratiti figuru, i zadržaćete taj ležerni stil koji vam se dopada.

3. Matchy-matchy dezen

Ovog leta, "pidžame" su bile jedan od glavnih trendova koji, priznajemo, nije svačija "šoljica čaja". Ipak trend matchy-matchy dezena, odnosno, identičnih dezena na topovima i pantalonama nastavio se i tokom zime, i ovo je nešto sa čime apsolutno možete da se igrate ukoliko spadate u niže osobe.

4. Cropped pantalone moraju biti propisno skraćene

Sigurni smo da vam samo i pomisao na model pantalona poput cropped varijanti, koje ne morate da nosite kod šnajdera kako biste ga skratili mami osmeh na lice. Međutim, samo zato što je nešto cropped ne znači da možete da izaberete random model i da će vam pristajati kao saliven. U idealnom slučaju, porub treba da padne oko 3 santimetra iznad zgloba za uže varijante, dok dužina može biti veća za šire modele.

5. Vodite računa o dužini pantalona

Jako je bitno da pre kupovine pantalona odaberete one koje su namenjene nižoj građi. Takođe je savet da utvrdite da li imate duže ili kraće noge i da birate takve modele. Tako će, gorepomenuti model sa visokim strukom učiniti da izgledate kraće ukoliko birate vašu veličinu u klasičnom "normal" izboru, dok će vam isti model bolje pristajati ukoliko izaberete vađu veličinu u sekciji "short" ili "petite".

6. Nemojte misliti da ultra-široke pantalone nisu za vas

Pantalone ultra-širokih nogavica su must-have komad čak i tokom jeseni, i ne, nisu namenjene samo za "dugonoge". Iako teške tkanine retko laskaju nižim ženama, duže drape pantalone mogu zapravo izgledati sjajno i na nižim damama, posebno ako ih nosite u kombinaciji sa platformama ili štiklama, sa porubom koji je tik iznad poda.