Nema sumnje da su detalji ono što razlikuje odličan od dobrog stajlinga. Zapravo, nekada su upravo aksesoari ono što čini bitnu razliku. 

Jedan prsten, minđuše ili ogrlica mogu i najdosadniji outfit pretvoriti u modnu "bombonu", a interesantno je da će ove 2023. glavni trend kada je reč o nakitu biti neodoljivi čokeri koji su bili popularni devedesetih. 

Doduše, sada se vraćaju u novom, osveženom ruhu. 

Zapravo, čokeri su tokom istorije bili jedan od najomiljenih komada nakita.

Tako smo ih mogli videti i na slikama kraljevskih porodica kada je moda zahtevala široki dekolte ili niži izrez na haljini, a tada su se obavezno kombinovali sa dužim lancima. 

Tako, portret u Nacionalnoj galeriji u Londonu prikazuje Džejn Sejmur, treću suprugu kralja Henrija VIII 1536, kako nosi ogrlicu od bisera i dragog kamenja s priveskom ukrašenim draguljima.

Međutim, bitno je istaći da stil nije bio uvek razlog zašto su neke članice kraljevske porodice nosile čokere. Početkom 1900-ih, kraljica Aleksandra, supruga kralja Edvarda VII, često je viđena kako nosi raskošne čokere sa dijamantima.

Smatra se da je imala ožiljak na vratu zbog problema sa štitnom žlezdom i nosila je ogrlice preko celog vrata kako bi prekrila ožiljak.

Kada smo kod kraljevskih porodica, i sama Kejt Midlton nedavno se pojavila sa dijamantskim čokerom sa smaragdima koja je bila savršen dodatak njenoj zelenoj haljini, a ovakve ogrlice obožavala je i njena svekrva princeza Dajana. 

Kejt Midlton nedavno je nosila čoker.
Doug Peters / PA Images / Profimedia 

Setite se samo njene osvetničke haljine i prelog čokera od bisera i dragog kamenja sa priveskom sa draguljima koji je ponela kada se saznalo da ju je Čarls varao sa Kamilom.

PRinceza Dajana nosila je čoker uz osvetničku haljinu.
NILS JORGENSEN / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Danas je čoker nezaobilazni komad za stilizovanje odvažnih autfita brojnih slavnih dama poput Kim Kardašijan, Eve Longorije, Madone, Rijane, Bele Hadid, kao i influenserki širom sveta, a neke od predloga kako nositi čoker ove sezone po uzoru na slavne pogledajte u nastavku: