Probudili ste u prohladno jutro, zapalili sveću, umotali se u ćebe i pročitali knjigu i pomislili "ovo je život." E, i to je hygge. Uživali ste u toploj večeri sa prijateljima koje dugo niste videli? Hygge alert. 

Ova danska reč izgovara se "hu-ga" i predstavlja skandinavski način života koji slavi udobnost, zajedničke obroke i slične odnose sa voljenima. Sa naglaskom na toplinu, zajedništvo i uvažavanje malih stvari, hygge je perspektiva života koja je započeta u Danskoj. Doprinela je osećaju sreće ove nacije (na drugom mestu u svetu su po srećnosti). Ovaj koncept je postao planetarno popularan, pa se mnogi njemu sada okreću. 

Mnogi vide hygge i kao odličan oblik samopomoći, posebno tokom godišnjih doba kada je depresija izraženija kod ljudi. Ostajući u ušuškanosti kuće ili odlazak na mini avanturu u prirodi i odvajanjem vremena za čašćavanjem malim luksuzima, hygge je idealan način za borbu protiv sezonskih afektivnih poremećaja.

Ukoliko vam se već sada svidela ova filozofija, a planirali ste šoping uskoro, evo koje proizvode lokalnih proizvođača možete sebi da priuštite kako bi vaš dom imao hygge atmosferu.

Mirišljave sveće

Šta pospešuje cozy atmosferu doma više nego mirišljave sveće? Verovatno ništa.

Udobna posteljina

Posuđe 

Priprema ukusne večere ili ručka za najbliže ili kuvanje sa njima još je veća uživancija ako to radite iz stajliš posuđa, kao i samo klopanje.

Kolačići 

Ako pak, sa druge strane skroz želite da se prepustite uživanju, onda možete i da poručite neke od kolača iz čuvenih beogradskih poslastičarnica ili čokladu iz čokolaterija.

Knjige

Ušuškajte se uz toplu peć i omiljeno ćebe i čitajte knjigu - i to je hygge. Preporučujemo neku od lokalnih knjižara koje imaju fenomenalne naslove.