Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KULTNI BIOSKOP U NOVOM RUHU PONOVO OTVARA SVOJA VRATA: Zašto ne smete da propustite izložbu "PROSTORI BUDUĆEG SEĆANJA"

U prostoru nekadašnjeg bioskopa "Vojvodina" od 15. do 25. aprila možete pogledati izložbu "Prostori budućeg sećanja".

 U prostoru nekadašnjeg bioskopa Vojvodina od 15. do 25. aprila možete pogledati izložbu Prostori budućeg sećanja. Izvor: Promo

Šta ako počnemo da percipiramo grad i sve njegove potencijale kao resurs? Koliko su ti resursi nama dostupni? Koliko smo upoznati s njima i da li nas bolje poznavanje i razumevanje grada i njegove istorije može učiniti smelijim i kreativnijim u nalaženju načina za korišćenje gradskih kapaciteta?

 Prostori budućeg sećanja izložva održaće se 15 aprila u Pančevu. Izvor: Promo

Pretpostavka je da umetnost treba izlagati u galerijskim prostorima u okviru postojećih ili privatnih kulturnih institucija i galerija, ali se postavlja pitanje da li takvi prostori mogu da zadovolje apetit kulturnih konzumenata, koliko su suštinski dostupni umetnicima i da li mogu u dovoljnoj meri da podrže potrebu umetnika za prikazivanjem njihovog stvaralaštva. „Prostori/Spaces” je neformalana grupa kreativaca iz Pančeva okupljena upravo oko ovih pitanja i kroz različite umetničke formate bavi se temom prezentacije umetnosti u vaninstitucionalnim okvirima sa ciljem upoznavanja šire javnosti o neraskidivoj vezi između savremene umetnosti i nedostatka prostora za prezentaciju iste.

Projektom „Prostori budućeg sećanja” neformalna grupa u saradnji sa gradskim institucijama će otvoriti za javnost na 10 dana prostor nekadašnjeg bioskopa Vojvodina u zgradi Trubača, koji je jedan od objekata od izuzetnog kulturno-istorijskog značaja i kultno mesto susreta u pančevačkoj prošlosti. Bioskop prema nezvaničnim informacijama ne radi od 1999. godine, već duži niz godina je u procesu restitucije, a povremeno se otvara za potrebe programa Kulturnog centra Pančeva. U međuvremenu, kao i većina kultuno-istorijskih spomenika koji dele sudbinu ovog prostora, propada. Vladimir Živković i Mirjana Pleštić iz Novog Sada, koji su nakon što je okončan proces restitucije jednog dela bioskopa nasledili prostor, nesebično su ustupili bioskop za potrebe izložbe koja će u trajanju od 15. do 26. aprila okupiti 13 umetnika iz Pančeva, Beograda i Beča.

 Prostori budućeg sećanja podržali su brojni umetnici. Izvor: Promo

Katarina Jovičić, dvojac MI Kadelburg, Daniel Kovač ispred Jesenjeg orkestra, Uroš Krčadinac, Jelena Lalić, Jelena Micić, Milorad Mladenović, Sanja Momčilović, Nemanja Nikolić, Nina Puhar, Nikola Radosaljević i Ivan Šuletić, koji se u svojim samostalnim umetničkim praksama bave pitanjima konteksta istorije, prostora i društvenim komentarom, će tokom 11 dana trajanja izložbe, prostornim instalacijama, slikom, crtežom, videom, audiom i animacijom uspostaviti dijalog na naslovnu temu projekta „Prostori budućeg sećanja”. U toku izožbe biće organizovana i predavanja „Digitalna umetnost i hakovanje budućnosti”Uroša Krčadinca, dok će Milorad Mladenović, vizuelni umetnik i arhitekta održati predavanje na temu „Od distopije do utopije”.

Različiti primeri samoorganizacije umetnika, radnika u kulturi i građana neophodni su za proširivanje delovanja i otvaranje novih i kreativnih potencijala u gradskoj sredini. Primeri ovakvih i sličnih praksi u Beogradu postoje, a neki od njih su galerija U10, alternativni kulturni centar „Kvaka 22” ili „Matrijaršija”, koja je nastala tako što je deo kolektiva nekadašnje pančevačke galerije „Elektirka” otišao u Beograd. „Elektrika” je prestala sa radom nakon što je izgubila prostor upravo zbog procesa restitucije i za nju nikada nije nađena supstitucija. Pančevo je u poslednjih 10 godina izgubilo nekoliko prostora namenjenih kulturnim sadržajima i poput „Elektrike” ni za njih nikada nije nađen drugi prostor, samo su prestali da postoje.

 Prostori budućeg sećanja održaće se u zgradi nekadašnjeg bioskopa Vojvodina. Izvor: Promo

Projekat bi trebalo da kroz izložbu i predavanja otvori društveni dijalog na sledeće teme:

Šta se dešava s objektima kulturno-istorijskog nasleđa?
Koja je njihova namena?
Da li takvi prostori mogu da postanu ad hoc galerije – mesta za kratkotrajnu prezentaciju umetnosti?

 Prostori budućeg sećanja izložba trajaće do 18. aprila. Izvor: Promo

Projekat „Prostori budućeg sećanja” je podržan od strane Fondacije Jelena Šantić, Grupe 484, NDK, udruženja Femplatz Pančevo, Kulturnog centra Pančeva, Sinhro Hub Pančevo, Vinarije Lalić, Inicijative „Odbranimo Teslu” Pančevo i brojnih pojedinaca.

Podsećamo, izložba će se održati u prostorijama nekadašnjeg bioskopa Vojvodina, zgrada Trubača, u ulici Vojvode Radomira Putnika 1, u Pančevu od 15. do 25. aprila. 

Otvaranje je 15. aprila u 19 časova, dok su predavanja Milorada Mladenovića „Između distopije i utopije” 18.aprila u 18 časova, a Uroša Krčadinca „Digitalna umetnost i hakovanje budućnosti”, 21.aprila u 18 časova.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije