Ovaj bend je osnovan 2011. godine u St. Peterburgu, ali se o njima nije znalo sve dok Mary Anne Hobbs – britanska muzička novinarka i DJ – nije na jednom od svojih setova publiku upoznala sa opusom ovog benda, te priču podelila na svom tviter nalogu u martu 2018. godine. „Direktno iz sibirskih divljina – moj omiljeni ruski bend,“ napisala je tom prilikom, što je bilo dovoljno da o bendu čuju i drugi.

U dosadašnjoj karijeri Shortparis su objavili tri studijska albuma, a svirali su na raznim showcase festivalima poput Haldern Popa, OFFa, The Great Escape, kao i na showcase događajima kao što su ljubljanski MENT, odnosno Liverpool Sound City. Bend je na dobrom putu da stekne zasluženo priznanje na međunarodnom nivou, a prati ih reputacija koncertne atrakcije koju ne bi trebalo propustiti.

Shortparis nastupa na ruskom, francuskom i engleskom jeziku i pruža svojevrsni soundtrack svakodnevnog života u Rusiji predstavljajući njihov rodni St Peterburg kakav je bio i kakakv je sad. Njihovi muzički spotovi su gotovo podjednako intenzivni i ostavljaju prostor za interpretaciju. Ako pogledamo delove spota za pesmu “Strašno”, stihovi odražavaju trenutno stanje anksioznosti dok slike pokušavaju otkriti neku vrstu tekuće histerije. 

Samo nekoliko sati nakon snimanja u školi, neko je pozvao policiju zbog mogućih terorističkih aktivnosti: „Naš muzički spot pokušava da prikaže stanje dela naše generacije. On je provokativan i odnosi se na neke društvene tragedije, koje se ne ogledaju u našoj vizuelnoj kulturi. Otvaraju se tabui i strahovi: bez obzira na to što je arapskim slovima napisano „ljubav“ ili „prijateljstvo“, to mora biti terorizam, ćelave glave moraju značiti naciste itd. Ali nakon sve ove igre sa značenjima, ostaje samo anksioznost i ona raste", napominje bend.

"Znate, stalno sanjam o tome da naiđem na bendove poput Shortparisa, ali se to retko desi. Ambiciozan, bombastičan, neverovatno pretenciozan, erotičan, uzbudljiv, nemoguće ga je definisati, neodređeno devijantan, zabavan za ples i pun revolucionarnog potencijala. Naravno, ako dovoljno pažljivo slušate, možete ih čuti kako se smeju, ali bili biste budala da pretpostavite da se šale.", piše John Doran iz The Quietus.

U Beograd dolaze u sredu 25. avgusta i otvaraju četvrto izdanje najluđeg omladinskog festivala u regionu HALI GALI koji traje do 29. avgusta i održava se na različitim lokacijama u Beogradu. Domaća podrška ruskom bendu biće: Boris Milić, Sv. Pseta, Yan Dusk i Rusmir. 

Karte se mogu kupiti u kafeu Zaokret, Cetinjska 15 po pretprodajnoj ceni od 1000 din.