Sa Lukom sam razgovarala o njihovim počecima, žanrovskoj odrednici, poeziji i pozorištu, te novim singlovima.

"Sva trojica smo iz Kamnika. To je manji grad udaljen 20 kilometara od Ljubljane gde se svi poznaju, a mi smo oduvek imali slične misli i interes, pa se tako družimo još od detinjstva. Zajedno sa grupom prijatelja osnovali smo muzički studio u lokalnom omladinskom centru i početi da pravimo muziku. Matter se desio kasnije, sasvim prirodno. Na Soundcloudu smo ubacili prve pesme, tada pod imenom All Things, koji je bio sinonim za elektronsku produkciju pesama koje smo stvarali Dario i Luka. Pesme su počeli da puštaju u muzičkim emisijama Radija Študent i pozvali su nas da nastupamo na festivalu Tresk. Nismo imali dovoljno pesama, ni materijala, ali smo svejedno kročili u nepoznato. Sa imenom nam je pomogao naš prijatelj Fejzo, koji je bio dizajner festivala. Jurio je deadline dok smo mi još uvek bili bez imena. Pričajući s njim spomenuli smo mu da tražimo ime koje je opušteno, tako da je Matter bio logičan izbor", govori on. 

Matter je jedan od retkih trep sastava, odnosno hip-hip sastava na Balkanu koji rade žanrovski crossover. 

"To je sasvim nenamerno. U muzici polazimo od sebe i sopstvenih osećanja i na taj način se igramo sa melanholijom i mešanjem tame i svetlosti. Ne pratimo narative inostranih izvođača, već tražimo inspiraciju u kultnim filmovima i poeziji koja nam je blizu, kao što je to slovenački pesnik Srečko Kosovel. Osim toga, muziku volimo da stvaramo sa prijateljima koji nisu striktno u hip-hop vodama, pa su tako nastale i sve naše prošle saradnje, od najaktuelnije sa MRFY do najstarijih sa Kuklom i YGT."

Njih trojica repuju o različitim temama. Zanimljivo je i odakle crpe inspiraciju.

"Na prvom mestu su lične ispovesti i događaji, kao i interesantni moderni ljudski mitovi iz Kamnika. Povezujemo ih sa metaforama i slikama iz filmova, poezije, istorije... Crpimo iz onog što vidimo, pročitamo i doživimo."

A da li misle da je trep glas nove generacije?

"Trap svakako ima svoj "rockstar" momenat. Pored toga nam se dopada zbog svog neopterećenog, nemoralnog izraza. Ima neograničeno mnogo stilova i oblika, a najviše poštujemo trap izvođače koji su svoji i jedinstveni."

Kako dosta pažnje i truda ulažu u spotove, koji su prava mala umetnička dela, pitala sam ga da li im je vizuelni identitet neodvojiv od muzike.

"Vizuelni identitet je snažan element našeg benda. Volimo da se lepo obučemo i da svoje pesme predstavimo kroz filmski narativ. To nam omogavaju odlični direktori fotografije i reditelji kojih u Ljubljani ima mnogo i svi su sjajni, kako na profesionalnom, tako i na prijateljskom nivou. Svesni smo da većina slušatelja voli da "gleda" muziku i da su videospotovi odličan alat za promociju muzike. Ipak je za nas dramaturgija muzičkih proizvoda najvažnija i zbog toga želimo da publika posluša naše albume od početka do kraja jer na taj način mogu da dožive jedinstveno iskustvo."

Pored Kukle, sarađnju su ostvarili i sa pozorišnom rediteljkom Barbarom Novakovič - deo njihove pesme Jiu Jitsu je njena predstava. Ta saradnja se nastavlja i sada.

"Na prvom mestu se definišemo kao muzičari i umetnici, pre nego reperi, i zato stvaramo na različitim povezanim projektima. Barbara ima odlično izrađenu filozofiju i viziju svojih predstava, a u isto vreme ima poverenja i umetnicima koji sa njom kreiraju predstave daje slobodu. Zato i volimo da radimo sa njom. Baš u ovom momentu pišemo muziku za još jednu njenu predstavu u sklopu godišnjice delovanja Muzeum Instituta."

Alternativna scena u Ljubljani je možda i najrazvijenija u regionu, sa Ment i drugim festivalima.

"U Ljubljani postoji puno intelektualaca koji razumeju značaj kulture za razvoj identiteta pojedinca i naroda. Shodno tome ima puno koncerata, festivala i generalno prostora za stvaranje, ne samo na muzičkom planu. Isto tako ima i svojih ograničenja. Ponekad smo željni veće mase i slušalaca kao što ih imate npr. vi u Srbiji. To izvođaču finansijski omogućava da se u potpunosti fokusira i specijalizuje u svom stvaranju."

A što se tiče svetske muzičke scene prate različite izvođače.

"U poslednje vreme puno slušamo Ramireza, IDK-a, Earthgang i Bones. Od evropskih izvođača najviše nam se dopada UFO361 a od Ex-Yu izvođača gotivimo Retfatlandu, Spejs Noksija, Bekfleš, Lil Sjenu & Tikach, kao i Ružno pače. To je nekakav nacrt hip-hopa koji slušamo. Naravno, slušamo i mnogo drugih stvari."

Na određeni način precipiraju i slovenačko muzičko nasleđe iz perioda SFRJ.

"Svi smo pomalo yugo nostalgičari i nedostaju nam projekti koji bi snažnije povezali ovaj prostor. Svakako smo mišljenja da slovenačka muzička scena ima puno dragulja koji bi se dopali ljudima na prostorima bivše juge, kad bi samo čuli za njih."

Izbacili su singl Daleč skupaj i Zodiak, a novi album izlazi uskoro.

"Album smo najavili već sa singlom Nežno kruti svet. Testament ljubezni izlazi 11. septembra. Neće biti klasičan Matter album jer smo ga stvorili u saradnji sa Gregorom Kocijančičem kojeg znate kao pevača i producenta grupe YGT, a u poslednje vreme stvara najviše kao solo autor pod imenom Tsujigiri. Projekat smo nazvali Better (smeh), a u cilju promocije projekta smo se povezali sa mega sposobnom ekipom prijatelja spojenih u kolektiv Trashgang na čijem kanalu ćemo objaviti i većinu videospotova."

Nedavno su u Ljubljani imali i prvi nastup posle dugo vremena zbog cele situaciju sa pandemijom. Svakako se koncert razlikovao od prethodnih.

"Bio je to prvi Matterov sedeći koncert, hehe. I mi i posetioci smo bili nezimerno srećni jer se koncert uopšte održao, jer našu muziku najbolje doživiš baš tu. Bio je izuzetno i profesionalno izveden festival i svi smo se proveli sjajno. Nadamo se da će koncerti uskoro moći da se održavaju češće."

A čime se bave kada ne rade muziku i ne nastupaju?

"Volimo dobro da pojedemo i uživamo i uglavnom nas možeš naći u kafani."

O planovima za budućnost Luka je zaključio: 

"Sigurno uskoro neki solo Matter album, pripremamo i filmske projekte ali sve u svoje vreme."