Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodelom nagrada i PERFORMANSOM SONJE RADAKOVIĆ zatvoren 58. OKTOBARSKI SALON

Proglašenjem nagrađenih autora i performansom nagrađene umetnice Sonje Radaković, uz poslednje vođenje kroz izložbu, juče je zatvoren 58. Oktobarski salon – Beogradski bijenale.

  Izvor: Promo

Oktobarski salon je trajao od 25. juna do 22. avgusta pod sloganom „Sanjari'“, a koncipirao ga je par italijanskih kustosa – Ilarija Marota i Andrea Bačin. U toku dva meseca trajanja, u više beogradskih izlagačkih i javnih prostora predstavljena su dela 64 umetnika iz zemlje i inostranstva.

Povezane vesti

Na pripremi 58. Oktobarskog salona radilo se gotovo tri godine. Mnogo puta smo bili obesrabreni, ali bili smo uporni, jer nam je bilo značajno da se Oktobarski salon realizuje u ovako teškom periodu, znajući koliki je potencijal ove izložbe i šta može da ponudi gradu i regionu“-– izjavio je v.d. direktora Kulturnog centra Beograda, Aleksandar Ilić.

Stručni žiri za Nagradu 58. Oktobarskog salona – Beogradskog bijenala, Sanjari, čiji su članovi Žerom Sans (umetnički direktor, likovni kritičar i kustos), Tevž Logar (nezavisni kustos) i Mišela Blanuša (kustoskinja u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu), dodelio je Nagradu 58. Oktobarskog salona – Beogradskog bijenala mladoj umetnici, Sonji Radaković (Beograd, Srbija), za performans Zauzeto [Occupied], koji je umetnica izvela posle proglašenja nagrade.

 Sonja Radaković, dobitnica nagrade
Sonja Radaković, dobitnica nagrade
Izvor: Oktobarski salon

 Sa zatvaranja Oktobarskog salona
Sa zatvaranja Oktobarskog salona
Izvor: Oktobarski salon

U obrazloženju Žirija je, pored ostalog, istaknuto: Koristeći telo kao umetnički alat i umetnički medij u svojoj istraživačkoj i multimedijalnoj praksi, ova umetnica „secira“ krizu savremenog društva u kojem živimo, društveni moral, nametnute norme i društvenu osudu, kao i sveprisutnost tehnologije nadzora i kontradiktorne mehanizme kontrole. U svom performansu bavi se temom anksioznosti uzrokovane životnom nesigurnošću i preispitivanjem sopstvenog identiteta – kao žene i umetnice, koristeći mehanizme zavođenja, narcizma i voajerizma kako bi postigla želju za samoopredeljenjem i tako otvorila pukotinu psiholoških efekata na pojedince / posmatrače, kolektivno telo i umetničko delo.

Žiri želi da pruži javnu i stručnu podršku mladoj umetnici iz Srbije, zemlje domaćina ovog velikog i važnog događaja koji se održava od 1960. godine i koji je, svojom istorijom, ostavio dubok trag u početku na lokalnoj, a u poslednjih petnaest godina i na regionalnoj i međunarodnoj sceni. S obzirom da je srpska scena veoma aktivna i ima impozantan broj umetnika koji grade fascinantne domaće i međunarodne karijere i imaju izuzetnu umetničku produkciju, žiri smatra da bi ovogodišnja nagrada trebalo da pruži i simbolički podsticaj domaćoj, srpskoj, umetničkoj sceni koja predstavlja važno „sidro“ za njenu internacionalizaciju kroz velike izložbe, kustoski osmišljene projekte ili tematske izložbe, poput, među ostalim, Oktobarskog salona.

Nagradu Kulturnog centra Beograda na 58. Oktobarskom salonu dodeljena je umetniku Vuku Ćosiću (Ljubljana, Slovenija) za video-rad Otpakivanje Dišanove kutije [Unboxing Duchamp’s Boite]. Nagradu čini održavanje samostalne izložbe u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda tokom 2022/2023. godine.

 Rad Vuka Ćosića
Rad Vuka Ćosića
Izvor: NEMANJA-KNEZEVIC/NKRS

 Vuk Ćosić
Vuk Ćosić
Izvor: Oktobarski salon

Žiri nagrade radio je u sastavu: Svetlana Petrović, kustoskinja Likovne galerije Kulturnog centra Beograda, Zorana Đaković- Minniti, programska urednica u Kulturnom centru Beograda i Tijana Savatić, saradnica Kulturnog centra Beograda na projektu Vizuelna umetnost i mladi.

Povezane vesti

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije