Design and Crafts in Dialogue: Critical Readerje druga publikacija izdata u okviru projekta MADE IN: Crafts-Design Narratives, nakon izložbenog kataloga od 500 stranica, a koji prikazuje sve aktivnosti projekta realizovanih za vreme dvogodišnjeg procesa.

Kako se navodi na sajtu Nove iskre, neki od ovih priloga našli su se i u novoj publikaciji, čiji je cilj da ponudi kritički doprinos radu u neuhvatljivom raskršću između dizajna i zanata. Vredan dodatak predstavlja i prethodno objavljen tekst u magazinu Aeon koji potpisuje Glen Adamson, jedan od vodećih akademika među onima koji istražuju preplitanja dizajna i zanata. Ova kritička publikacija predstavlja i neobjavljene tekstove istaknutih kustosa i autora, poput Louise Schouwenberg i Evelien Bracke, kao i dizajnera koji su učestvovali u projektu: Jenny Nordberg, Studio Unfold, Andrea de Chirico, Alexandre Humbert, Chmara.Rosinke Studio, Mischer’Traxler Studio, Lucas Wegwerth i Tamare Panić.

 *

Na sajtu Nove iskre se dalje navodi, MADE IN: Crafts-Design Narratives je dvogodišnji projekat koji je okupio pet organizacija uključenih u različite aspekte istraživanja i produkcije zanata i dizajna: Studio Oaza i Muzej za umetnost i obrt iz Zagreba (Hrvatska), Werkraum Bregenzerwald iz Andelsbuha (Austrija), Muzej za arhitekturu i dizajn iz Ljubljane (Slovenija), te organizaciju Mikser i kreativni hab Nova Iskra iz Beograda. Počev od oktobra 2018. godine, organizovani su brojni profesionalni susreti, seminari, mapiranja, dizajn rezidencije i radionice u sve četiri zemlje, okupljajući na taj način profesionalne dizajnere, zanatlije, studente dizajna, učenjake i mnoge druge eksperte iz ovih oblasti.

Publikaciju možete preuzeti na linku.