Kada je reč o noktima, i nezi uopšteno, mnoge žene veruju u neke činjenice koje se temelje na zastarelim informacijama.
Pripremili smo Vam spisak najčešćih mitova o noktima i njihovoj nezi i zdravlju u koje odmah možete prestati da verujete.

1. Nokti moraju disati

Nokatna ploča sastoji se od mrtvih ćelija, kojima kiseonik nije potreban, pa cela priča o “disanju noktiju” pada u vodu. Sve dok posećujete salon u kojem je oprema sterilna i dezinfikovana, jedino što se vašim noktima, ukoliko uvek imate lak na noktima, može dogoditi je da na njima ostanu žute mrlje.

2. Bele tačkice na noktima su posledica nedostatka kalcijuma

Ove tačkice ne uzrokuje nedostatak kalcijuma, nego oštećenje nokta, koje nastane kada se gel ne skida pažljivo ili kada se za negu noktiju koriste pregrubi alati, poput pregrube turpije. Bele mrlje na noktima nazivaju se leukonihija, a za njihovo nestajanje nema leka sem da jednostavno pričekate dok tragovi ne izrastu zajedno sa noktom. 

 3. Žuti nokti su razlog za zabrinutost

Žutilo noktiju je najčešće uzrokovano nošenjem jako pigmentiranog ili tamnog laka za nokte. Jedan od najboljih načina da se spreči žutilo je da koristiš kvalitetnu bazu kako bi se sprečilo da lak iscuri u pločicu nokta. Takođe, nošenje iste nijansu duže od dve nedelje nije preporučljivo, jer se lak može postepeno upiti u gornje slojeve noktiju i isušiti ih. Ako ne nosiš lak svakodnevno i još uvek primjećuješ da su ti nokti žuti - ili postoje popratni simptomi poput zadebljanja ili mrvljenja noktiju - onda bi to mogla biti reč o infekciji. Dermatolog ti može pomoći u utvrđivanju uzroka i pronalaženju tretmana.

4. Gel lak oštećuju nokte

Iako se upotrebljene hemikalije mogu sušiti, većina fizičkih oštećenja (tj. ljuštenja ili neravne teksture) uzrokovana su lošim postupkom uklanjanja gela sa noktiju. Bez obzira radiš li to sama ili u salonu, imaj na umu da je ključan svaki korak uklanjanja: brušenje gornjeg sloja laka, umotavanje svakog nokta u sredstvo za uklanjanje dok se lak ne počne ljuštiti sa strana i lagano uklanjanje preostalog laka sa štapićem za odstranjivanje gela.

5. Proizvodi za nokte mogu poboljšati njihov kvalitet

Kozmetika može zaštititi vaše nokte, ali vitamini iz nje ne mogu prodreti duboko u nokat. Sastojke zdrave i korisne za nokte možete uneti samo putem hrane, pa je zdrava ishrana od velikog značaja.