Izbeljivanje zuba postalo je jedna od najpopularnijih metoda, pogotovo na prirodne načine. Uostalom, ko ne želi blistavo beli osmeh? Međutim, stomatološke procedure za beljenje zuba, iako su najbezbednije i jedine koje instant daju rezultate, neretko koštaju mnogo, te se iz tog razloga mnogi okreću prirodnim rešenjima

Određene metode zaista će vam dati rezultate i to već nakon nekoliko pranja, te je bitno da budete istrajni i naravno, da poštujete pravila, jer u suprotnom rizikujete oštećenja, a to je, sigurni smo, ono što ne želite. 

Za lepe zube bitna je dobra oralna higijena.
Sergejs Rahunoks/Sergejs Rahunoks @ YekoPhotoStudio 

I ne zaboravite, prvi i osnovni korak za lepe, bele zube je održavanje dobre oralne higijene. Redovno pranje zuba nakon svakog obroka i upotreba konca za zube pomažu u uklanjanju mrlja i naslaga, kao i upornog kamenca, što može učiniti vaše zube svetlijim.

1. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje jedan je od zdravijih i bezbednijih prirodnih načina za izbeljivanje zuba. Pored toga što pomaže u održavanju higijene usne duplje i čini dah svežim, njegovim korišćenjem vaše desni ostaju zdrave i jake, piše dentalvortex.rs.

Kokosovim uljem se mogu izbeliti zubi.
Freepik 

Razlog zašto je kokosovo ulje popularno pri izbeljivanju zuba, jeste što je ono potpuno bezbedno za korišćenje i ne oštećuje zubnu gleđ. Vitamini A, D, E, koje kokosovo ulje sadrži, predstavljaju efikasan način za uklanjanje bakterija i jačanje zuba i kostiju!

Postupak:

Nakon što se probudite, pre nego što bilo šta popijete ili pojedete, uzmite dve kafene kašičice kokosovog ulja i mućkajte ga 10 minuta, a zatim ispljunite. Nakon toga uzmite mlaku vodu i isperite usta, a zatim operite zube na standardni način. Ovaj metod najčešće se koristi ujutru, međutim možete ga primenjivati i bilo kada u toku dana.

Njegova upotreba preporučuje se 3 do 4 puta nedeljno, a prve rezultate primetićete nakon samo nekoliko dana.

2. Izbeljivanje zuba sodom bikarbonom

Soda bikarbona čini jednu od glavnih supstanci koja se koristi pri pravljenju pasta za zube jer postiže efekat izbeljivanja zuba, dok se na prirodan način može koristiti na više načina.

Četkicu za zube potrebno je uvaljati u sodu bikarbonu, a zatim temeljno istrljati zube dva-tri minuta nakon čega ih je potrebno isprati.

Zube možete izbeliti i sodom bikarbonom.
Unsplash/Lesly Juarez 

Napomena:Soda bikarbona u kombinaciji sa sokom od limuna, kao savet za izbeljivanje zuba koji se deli na sve strane, nije preporučljiv za korišćenje od strane stomatologa.Limunov sok je taj koji nagriza zubnu gleđ ukoliko ga ostavite da stoji na zubima par minuta i ukoliko tu metodu često koristite, postoji mogućnost da ćete oštetiti svoje zube.

3. Izbeljivanje zuba aktivnim ugljem

Izbeljivanje zuba aktivnim ugljem jedna je od popularnijih metoda koja se danas koristi, naročito kod omladine, jer je efikasan, pristupačan, i daje rezultate nakon samo nekoliko dana!

Aktivni ugalj je dobar za pranje zuba.
Freepik/ pvproductions 

Ono što treba da uradite jeste da kapsule aktivnog uglja stavite na četkicu i njome istrljate zube 2-3 minuta. Nakon što završite, usta isperite mlakom vodom.

Kapsule aktivnog uglja možete naći u svakoj apoteci, i on masira desni prilikom pranja, a najveće efekte primetićete ujutru kada se probudite.

4. Izbeljivanje zuba kurkumom

Kurkuma pored toga što je žute boje, prirodna je, zdrava, ne oštećuje zube, a verovali ili ne, može vam pomoći pri njihovom izbeljivanju. Da biste je koristili u svrhu izbeljivanja zuba, pokvašenu četkicu za zube uvaljajte u kurkumu, a zatim njome detaljno istrljajte zube.

Priprema paste od kurkume:

4 kašičice kurkume, 2 kašičice sode bikarbone, 2 kašičice kokosovog ulja pomešajte u posudi i tu masu nežno utrljavajte na zube u trajanju od oko 3 minuta, a zatim isperite usta mlakom vodom.

kurkuma je dobra za izbeljivanje zuba.
Freepik/Freepik 

Nakon toga dobro isperite zube običnom pastom, prilikom čega ćete primetiti da kurkuma uklanja žute naslage sa zuba i potpomaže uklanjanju kamenca.

Već posle prvog pranja, primetićete blage rezultate i to možete činiti dva puta u toku nedelje. Takođe, kurkumu možete koristiti i sa kombinacijom kokosovog ulja što će pozitivno uticati na beljenje vaših zuba.

5. Kako izbeliti zube hidrogenom​

Poput sode bikarbone, hidrogen poseduje prirodni efekat izbeljivanja zuba. Često se nalazi u proizvodima koji su namenjeni usnoj higijeni i pored toga što izbeljuje zube, on uništava i bakterije u ustima.

Možete ga pronaći u svakoj apoteci i njegovim korišćenjem uklonićete loš dah, dezinfikovati rane u ustima i sprečiti ponovno pojavljivanje istih.

Zubi se mogu bezbedno izbeliti hidrogenom od 3%.
Freepik/ cookie_studio 

Pasta od hidrogena:

2 kašičice hidrogen peroksida od 3% pomešajte sa 3 kašičice sode bikarbone i koristite tu smesu za pranje zuba jednom do dva puta nedeljno u trajanju od 2-3 minuta.

Takođe, dve supene kašike hidrogen peroksida možete i mućkati u ustima oko jednog minuta nakon čega je zube potrebno oprati običnom pastom za zube. Rastvor će prilikom pranja zuba početi da peni i to je znak da deluje, jer je to njegova reakcije, pa nemojte da vas to zaplaši.

Dobra stvar je što je izbeljivanje zuba hidrogen peroksidom bezbedno, ali je jako važno koristiti pravu koncentraciju hidrogena, tj hidrogen peroksid 3%.

6. Kako izbeliti zube jagodama

Možda vam ovaj metod zvuči nepoznato i čudno, ali da, jagode su te koje mogu izbeliti zube i to postižu uz pomoć malične kiseline. Uzmite jednu jagodu i pomešajte je sa sodom bikarbonom dok ne dobijete čvršću smesu, koju je potrebno naneti četkicom na zube.

Jagode mog uizbeliti zube.
anastasia-zhenina-V9g1kwNsxwc-unsplash.jpg 

Nakon 5 minuta ovu smesu isperite i operite vaše zube pastom. Malična kiselina u kombinaciji sa sodom bikarbonom pomaže pri uklanjaju mrlja na zubima, međutim ovaj metod nije poželjno koristiti više od jednog puta nedeljno.

7. Kako izbeliti zube korom od banane

Kora od banane može se koristiti svakodnevno za izbeljivanje zuba, s obzirom da je bezopasna i da ne oštećuje gleđ zuba.

Bananom se mogu izbeliti zubi.
Freepik 

Limunska kiselina koju sadrži, potpomaže izbeljivanje fleka na zubima, a salicilna kiselina uklanja naslage zubnog kamenca koji zube čine žutima.

Način primene:

Unutrašnjim delom kore od oljuštene banane trljajte po zubima otprilike 2 minuta. Nakon toga isperite usta vodom i operite zube običnom pastom. Nakon samo 7 dana moći ćete da primetite razliku u boji vaših zuba i vašem osmehu.

8. Paste za izbeljivanje zuba​

Pasta za izbeljivanje zuba sa dobrim pakovanjem i dobrom reklamom mame nas da ih kupimo, naročito ukoliko nam garantuju blistavo beo osmeh nakon samo prvog pranja.

Međutim, ono što nam ne govore, jeste da je njihov uticaj u većini slučajeva loš po gleđ zuba koja postaje neotporna i osetljiva. Neke paste tog tipa sadrže gel za izbeljivanje zuba u toku noći i posebne četkice, ali sve to je imitacija.

U cilju bezbednog i efikasnog tretmana, ono što vam preporučujemo jeste beljenje zuba u stomatološkoj ordinaciji, jer samo tako možete dobiti bezbedan tretman i efikasno beljenje zuba.

Bonus video:

Recept za vodicu za ispiranje usta instagram/drjoaniefaucher_periodontist