Na svakom kraju godine poznati sajt Fragrantica organizuje glasanje u kojem korisnici stranice biraju najbolje, ali i najgore parfeme. Mogu da glasaju samo oni koji su registrovani na sajtu minimum dve godine, a sudeći po rezultatima, iako se ukusi razlikuju, ubedljive pobede u različitim kategorijama sa impresivnim brojem glasova samo potvrđuju da su ljudi bili više nego saglasni u odabiru najboljih mirisnih nota.

Najbolji parfem za žene 2022: Libre Le Parfum Yves Saint Laurent

Sa impresivnih 3053 glasa u kategoriji najboljeg ženskog parfema pobedu je odneo YSL Libre Le Parfum . Oni koji su ga probali opisuju ga kao topao i aromatičan, a cvetnom mirisu lavande sada je dodan akord šafrana iz vrtova zajednice YSL Ourika u Maroku. Raskošan miris u sebi sadrži vatrenu užarenost, pretočen u bočicu nalik dragulju.

Najbolji parfem za muškarce 2022: Sauvage Elixir Dior

U pitanju je miris sa najvećom koncentracijom čistog parfema, a opet je prožet s upečatljivom svežinom. Odlikuju ga note opojnih začina, sa esencijom lavande i bogatom drvenastom mešavinom.

Najbolji unisex parfem 2022: Angels’ Share Anniversary Edition By Kilian

Jedan od parfema koji mirišu "skupo" Angels’ Share sadrži esenciju konjaka dobijenu iz likera koja mu daje prirodnu boju karamele. Kada na to dodate i apsolut hrasta, esenciju cimeta i apsolut mahune tonke, kao i dodatne note sandalovine, pralina i vanile jasno je zašto je baš ovaj parfem odneo pobedu.

Najbolji Niche parfem 2022: Gris Charnel Extrait BDK Parfums

Nova kreacija, u koju je pozvana i drvenasta esencija pačulija donosi dubinu sandalovini i zrnima tonke pa cela kompozicija postaje još toplija. Vanila naglašava mirisni trag jantarnom i dimljenom zaobljenošću. U gornjim se notama isprepliću svežina i živahan kardamom s delicijom smokve, koja pruža zelene i voćne akcente.

Najbolji ženski parfem svih vremena: Hypnotic Poison Dior

Za ovaj parfem mnogi smatraju da je gotovo poput afrodizijaka. Jedan je od onih koji ostavljaju utisak kada uđete u prostoriju zahvaljujući kombinaciji sambaca jasmina s  esencijom cveta narandže, koja je isprepletana intenzivnom notom tonka semenki. Privlačnost parfemu daje i nota vanile.

Najbolji muški parfem svih vremena: Dior Homme Intense 2011 Dior

Dior Homme Intense otkriva drvenasto-jantarni miris prefinjenih nota u kojima se senzualna elegancija perunike stapa s mošusnim i voćnim notama ekvadorske ambrette.

Najbolji Niche parfem svih vremena: XJ 1861 Naxos Xerjoff

Naxos je raskošan parfem koji slavi dubinu i senzualno srce Sicilije. Radi se o aromatičnom začinskom mirisu za žene i muškarce. Miris započinje klasičnim laganim i voćnim notama citrusa, u kombinaciji s egzotičnim notama cimeta i slatkoćom vanile i meda. U srcu ima belo cveće i jasmin koji će zameniti muževne note duhana i tonke u bazi.

Najgori parfemi 2022: 1Million Paco Rabanne i Lancome La Vie Est Belle

U kategoriji najgoreg mirisa u 2022. godini najviše hejta dobio je muški parfem 1Million Paco Rabbane s 1442 glasa. Korisnici su ga komentarisali kao "jeftin", "dosadan", a zanimljivo je da mu je za petama prilično popularan ženski parfem, Lancome La Vie Est Belle s 1433 glasa.