Koža u jesenjim mesecima zahteva posebnu negu, a redovno korišćenje proizvoda koji hidriraju kožu u jutarnjoj i večernjoj rutini su obavezna.

Vazelin je definitivno jedan od odličnih, a povoljnih izbora koji svi imamo kod kuće. Ukoliko niste znali, vazelin je jedan od osnovnih sastojaka velikog broja krema, balzama za usne i losiona.

U poslednjih godinu dana vazelin je ponovo postao jedan od najpopularnijih beauty proizvoda prvenstveno zahvaljujući slugging tehnici. Sve što je potrebno jeste da nakon hidrantne kreme nanesete vazelin kako biste sprečili gubitak vode iz epiderma.

Ipak, otkriveno je mnogo načina za upotrebu vazelina, a mi vam u nastavku otkrivamo neke od manje poznatih.

Alternativa hajlajteru

Kada želite da svom licu date potpuno prirodan sjaj, vazelin može biti odlična zamena za hajlajter. Nanesite ga na najviše tačke na licu (mesta gde se inače nanosi hajlajter) i dobićete suptilan sjaj.
Ovaj trik trebalo bi da izbegavaju osobe sa izrazito masnom kožom jer vazelin zbog guste teksture može da začepi pore.

Vazelin je alternativa hajlajteru.
Shutterstock 

Nega zanoktica

Ukoliko imate izrazito suve zanoktice, mažite ih vazelinom. Ova mast pospešuje regeneraciju kože tako da je vrlo efikasna u lečenju suvih i ispucalih zanoktica. Možete je mazati i na čitavu noktatnu ploču, ako su vam i nokti suvi.
Takođe, kada sledeći put radite manikir kod kuće, pre lakiranja noktiju nanesite na zanoktice tanak sloj vazelina i sprečićete razlivanje laka na kožu.

Nega suve kože

Kao što smo već rekli, vazelin zaključava vlagu u koži i kosi i sprečava njihovo isušivanje. Zato je nezamenljiv za negu jako suvih područja, kao što su laktovi ili pete. Za optimalne rezultate, namažite ova područja prvo hidrantnom kremom (vazelin ne hidrira kožu već samo sprečava gubitak vlage), a potom vazelinom.

Vazelin neguje suvu kožu.
Shutterstock 

Nega trepavica

Jedna od najvećih prednosti vazelina je činjenica da ne izaziva iritacije niti alergijske reakcije, pa se može koristiti i na osetljivim područjima, kao što je okoloočna regija. Ukoliko niste zadovoljni kvalitetom svojih trepavica, možete ih tretirati vazelinom umesto serumom tako što ćete mazati tanak sloj pre spavanja.

Pre nanošenja parfema

Parfemu treba hidratacija da bi se dugo zadržao na koži, a dodatna hidratacija pre nanošenja mirisa uvek je poželjna. Zato nanesite vazelin na pulsne tačke (zgolobovi ruku, laktovi, vrat i zadrnji deo kolena – tople tačke sa kojih se miris širi po celom telu) da bi vaš parfem bio postojan od jutra do večeri.

Vazelin produžava trajanje parfema.
Shutterstock 

Neguju krajeve kose

Osim na koži, vazelin možete naneti i na kosu. Ukoliko imate suve krajeve, nanesite na njih vrlo malu količinu vazelina koji ste prethodno zagrejali trljajući prstima. Vaši krajevi biće zaglađeni, i što je najvažnije, vlaga u njima biće zaključana tako da ćete sprečiti dalje isušivanje kose.
Vazelin je jako koristan i za obuzdavanje kovdžave kose ili neposlušnih dlačica na obrvama.

Nega pre samopotamnjivanja

Jesen je i zvanično počela što znači da neće proći mnogo vremena od trenutka kada će mnoge devojke početi da koriste preparate za samopotamnjivanje. Svi znamo da ovi proizvodi dobro deluju samo na hidriranu kožu, pa je nanošenje vazelina na suva područja (laktovi, kolena, pete…) pre sredstva za samopotamnjivanje jedan od najboljih trikova. Naime, vazelin deluje kao barijera koja sprečava stvaranje fleka na mestima na kojima bi se inače zalepio proizvod za samopotamnjivanje.

Skidanje šminke vazelinom.
Shutterstock 

Skidanje šminke sa očiju

Znamo da maskaru, ajlajner ili senke nije lako skinuti skidačima koji u sebi ne sadrže ulja, a ona nekada mogu biti teška za naše oči. Zato je vazelin odlična zamena. Uzmite malu količinu i utrljajte na područje oko očiju, a potom višak skinite micelarnom vodom i umijte lice čištačem koji inače koristite. Svi tragovi make-upa, pa čak i lepak za veštačke trepavice, biće uklonjeni.

Sastojak za piling

Ukoliko imate suve usne vazelin može biti odličan lek. Napravite piling od šećera i vazelina i nanesite ga na usne.
S druge strane, ako želite efikasan piling za telo pomešajte vazelin sa morskom solju i dobićete odličan scrub sa hidrirajućim svojstvima.

Lakše stavljanje minđuša

Ukoliko ne nosite često minđuše, verovatno ste se već susretali sa zatvorenim rupicama na ušima. Zato sledeći put pre stavljanja minđuša, namažite i resice na ušima i nakit vazelinom i budite sigurni da ćete mnogo lakše staviti nakit.

Uz pomoć vazelina lakše je stavljanje minđuša.
screenshoot/instagram