Kada je u pitanju izgled kose, kože i noktiju najčešće se pominju kozmetički preparati međutim, ono što često zanemarujemo, a ima velikog uticaja na izgled i jačinu kose, kože I noktiju jeste upravo ishrana.

Neke namirnice mogu negativno da utiču na rast kose, dok druge remete pH vrednost kože na glavi i imaju veliki uticaj na to kako kosa izgleda.

Šećer

Čestim konzumiranjem šećera narušavamo balans hormona u organizmu. Kada su hormoni u neravnoteži, prirodan odgovor vašeg organizma nije samo da proizvodi više insulina, već vaš nivo androgenosti se takođe povećava. Ovaj hormon može da doprinese smanjenju folikula dlake, što dovodi do proređenja kose.

Čestim konzumiranjem šećera narušavamo balans hormona u organizmu.
Unsplash/Pablo Merchán Montes 

Suši

Visok nivo žive u vašem telu ima dosta opasnih posledica, koje mogu rezultirati u gubljenje kose. Sabljarka, tuna i skuša mogu biti veoma opasne. Ukoliko ih jedete sveže, u vidu sušija, još i više.
Problem je u tome što se priprema sa velikom količinom soli, koja je jedan od najvećih neprijatelja zdravlja i izgleda. Velike količine soli isušuju i izazivaju otoke na koži, jer zadržavaju vodu. Zato je uz suši veoma važno piti više vode.

Kafa

Kofein je poznat kao stimulans koji povećava proizvodnju kortizola u telu i ubrzava proces starenja čineći kožu tanjom. Ovo dovodi do dehidracije kože i njenog boranja. Kofein je diuretik koji povećava rizik od dehidracije, tako da je potrebno obratiti pažnju na količinu koja se unosi. Isto važi za čajeve i čokoladu.

Kafa dovodi do dehidracije kože i njenog boranja.
Unspalsh/ Nathan Dumlao 

Slana hrana

Generalno previše slana hrana je loša po vaše zdravlje. Ukoliko dnevno unosite preko 2000mg natrijuma, rizikujete od visokog krvnog pritiska, dehidracije itd. Ali, ovo takođe ima lošeg uticaja na vašu kosu. Ukoliko ne želite da vam kosa bude suva i beživotna, savetujemo vam da smanjte unos slane hrane.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi poput mleka, butera ili sira takođe utiču na to da se kosa brže masti. Unosom mlečnih proizvoda pojačava se lučenje sebuma, odnosno naše prirodne masnoće koje luče lojne žlezde. Ako preterate sa unosom mlečnih proizvoda, postoji rizik od akni i masne kose.

Mlečni proizvodi poput mleka, butera ili sira takođe utiču na to da se kosa brže masti.
Unsplash/Adana Eisagholian 

Hrana sa previše vitamina A

Prevelik nivo vitamina A može izazvati gubitak kose. Naravno, u granicama normale je okay. Ali, ukoliko stalno jedete slatki krompir, konzumirate šargarepu kao snack, a potom sve to kombinujete sa nekim multivitaminskim napitkom... Pa, ubrzo ćete primetiti da vam se kosa tanji. Obratite pažnju da ne preterujete sa vitaminima.

Veštački zaslađivači

Nemojte misliti da ćete zaštititi vašu kosu time što ćete zameniti prirodan šećer veštačkim zaslađivačima, tačnije aspartamom. Ukoliko preterujete sa unosom aspartama, doćiće do tanjenja i gubitka kose. Najbolje je održavati nivo šećera u granicama normale, i ići na provere s vremena na vreme.

Masno meso apsorbuje dodatnu količinu masti koja utiče na skalp, i remeti pH vrednost kože glave.
Unsplash/ Eiliv Sonas Aceron 

Masno meso

Slanina je, možda, pojedincima veoma ukusna, ali je produkt koji neverovatno šteti kosi. Ukoliko pržena, ovakva vrsta hrane apsorbuje dodatnu količinu masti koja utiče na skalp, i remeti pH vrednost kože glave. Držite se podalje od ovoga.

Gazirana pića

Pre svega, ova pića su puna šećera ili veštačkih zaslađivača, boja i čega sve ne. A da ne pričamo i o količini kalorija koju sadrže. Jednostavno... Zaobići.

Pomfrit

Ko još ne voli da jede pomfrit? Heh! Ali setite se samo načina na koji se priprma; prženje u dosta ulja i sa dosta soli. Rezultat je tanka i masna kosa. Kome to još treba. A i opet, te kalorije zarad ‘prazne’ hrane.

izbacite namirnice koje loše utiču na kosu
Shutterstock