Na instagramu hešteg foxeyes već je prešao 82.000 postova, na Jutjubu vam poznati bjuti gurui pokazuju kako da ga postignete uz pomoć šminke a u sferi poznatih Bela Hadid i Kendal Džener su najbolja referenca upravo za ovaj look. TikTok prednjači u odnosu na sve sa neverovatnih 78 miliona pregleda za isti trend.

Situacija je sledeća. Gomila devojaka većinom svetle puti se šminka tako da oči izgledaju podignuto i izduženo, pa se potom slika dok jednom rukom zateže predeo kože iznad slepoočnice kako bi oko dobilo maksimalno podignut efekat.

Azijati nisu zadovoljni ovim jer je poznato da su oni kroz istoriju ismevani upravo zbog svojih kosih očiju a pojedinci smatraju da je ovo kulturološki neprimereno ruganje njihovoj rasi i fizionomiji.

Da se razumemo, Bela Hadid koja je popularizovala ovaj trend je uradila neku vrstu lifting tretmana, pri tom, kada se kosa zategne u čvrstu punđu, efekat je još izrazeniji. On se takođe dodatno može naglasiti tehnikom šminkanja oka i iscrtavanjem nove linije obrve koja dobija pravolinijski pravac i podiže vizuelno oči.

Da li smo došli dotle da jedan mejkap trend može pokrenuti rasističke tendencije? Izgleda da jesmo jer neki pripadnici istočnjačkih rasa nisu srećni zbog ovoga. Evo šta kaže Isa Okamoto koja ima kinesko, tajvansko i japansko poreklo u svom Instagram postu.

"Da li uopšte možete da vidite sunce? Kineska, japanska, prljava kolena, pogledajte ih. Moje oči nisu bjuti trend. Ja sam ponosna na svoje poreklo ali trebale su mi godine da postanem ponosna na moje prirodne #foxeyes i čini me jako tužnom da postavljate fotografije ove poze (dok povlačite rukom oči) isto kako su deca činila da se osećam loše zbog svojim azijskih crta".

Međutim, nameće se pitanje. Zar Azijatima ne treda da imponuje što su kose oči postale najpoželjniji trend i što žene idu pod nož da bi ga dostigle? A šta onda treba mislimo o devojkama koje prave takozvani duck face (puće usne) kad se fotkaju. Nije li to rasistički prema crnačkoj rasi?