Nema žene koja ne želi da naglasi punoću usana, istakne jagodice i suzi nos. Konturisanje lica, jedan je od načina da dovedete svoj oblik lica do savršenstva, a ovaj način šminkanja veoma je popularan u poslednje vreme.

Senčenje lica je neizostavna stavka kada je šminkanje u pitanju. Smisao senčenja lica je da se istaknu određeni delovi na licu. Za malo vremena posvećenog vašem ulepšavanju možete postići svežiji izgled, suziti nos i lice, istaknuti oči i jagodice i dobiti prirodan izgled. Pre nego što počnete, potrebno je utvrdite oblik svog lica. Zavežite kosu i pogledajte se u ogledalo, zatim utvrdite koji je oblik vašeg lica.

Konturisanje lica prema obliku

Žene najčešće mogu da se svrstaju u ovih nekoliko kategorija kada je oblik lica u pitanju. Pa, tako, razlikujemo ovalni, srcoliki, četvrtasti i okrugli oblik lica.

Vizuelno možete smanjiti nos ako sa obe strane povučete dve tamne linije sa spoljašnjih strana nosa i blago ih četkom stopite sa tenom. Ovo pravilo važi za sve oblike lica. Od devijacija nosa, pa do lomova, pravilo je da se nos smanjuje pri šminkanju. Njemu se uvek posvećuje posebna pažnja i retko koja žena je zadovoljna veličinom i oblikom nosa.

Kada ste utvrdili oblik potrebno je da pripremite šminku koju ćete koristiti za konturisanje. Biće vam potreban tečni puder, korektor, puder u prahu, bronzer, rumenilo i hajlajter. Svačije lice je kombinacija senki i svetlijih delova.

konturisanje
Youtube 

Hajlajter služi da se određeni delovi lica istaknu, dok se bronzerom dobija utisak senke i dubine.

Tečni puder koristite kao podlogu za konturisanje. Pre njega, u zavisnosti od vaših navika, nanesite bazu za lice. Puder koristite u nijansi vašeg tena. Preko pudera stavite korektor koji treba da bude za nijansu svetliji od vašeg tena, piše inzena.rs.

konturisanje lica
Shutterstock 

Bronzer koji koristite neka bude za nijansu dve tamniji od vaše kože. Uvek birajte bronzer sa hladnim podtonom, nikako onaj sa šljokicama jer one reflektuju svetlo. Možete koristiti bronzer u prahu i kremasti. Bronzer možete neneti na lice odgovarajućom četkom i takođe četkicom ga i razmazati tj izbledirati ili za to koristite sunđer namenjem za šminkanje. Dobro proverite da li ste ublažili sve oštre linije.

Konturisanje ovalnog lica

Kod ovalnog lica nema potrebe da se bilo šta prikriva, već se delovi lica samo ističu. Jagodice naglasite nanošenjem konture ispod jagodične kosti. Hajlajter nanesite na čelo, predeo ispod očiju, duž nosa i na bradu. Kada završite konturisanje, najvažnije je da pažljivo izblendujete boje četkom ili sunđerom za blendovanje.

Konturisanje okruglog lica

Kako je širina i visina okruglog lica slična, senčenjem je potrebno suziti širinu lica. Ovo se postiže nanošenjem kontura na slepoočnice i spoljni deo obraza kao na slici. Hajlajter nanesite na sredinu čela, ispod očiju, duž nosa, i na bradu kako biste dodatno izdužili lice.

konturisanje lica, sminkanje
Shutterstock 

Konturisanje srcolikog lica

Kod srcolikog oblika je potrebno suziti gornji deo lica i zaobliti bradu. Nanesite konture na spoljne ivice čela, slepoočnice i na obraze kao na slici. Ukoliko imate špicastu bradu, nanesite jednu konturu na ivicu brade kao na slici kako biste je zaoblili. Hajlajter nanesite ispod očiju, na sredinu čela, niz nos i na sredinu brade da biste izdužili lice.

Konturisanje četvrtastog lica

Kod ovog oblika lica je potrebno ublažiti oštre ivice čela i vilice. Nanesite konture na gornje uglove čela, ispod jagodičnih kostiju i na ivicu vilice kao na fotografiji. Hajlajterom povucite uspravne linije duž sredine čela, nosa i brade da biste izdužili lice. Hajlajter nanesite i ispod očiju.

Konturisanje pravouglastog lica

Kod ovog oblika je potrebno smanjiti visinu lica i zaobliti oštre ivice. Nanesite konture duž gornje ivice čela, ispod jagodica, na donju vilicu, i na vrh brade kao što je prikazano na slici. Hajlajter nanesite na čelo, ispod očiju, duž nosa, i na bradu blizu donje usne.