Evo kakvi su stavovi naših šminkera o određenim makeup proizvodima, šta vole da koriste, a šta nikako ne preporučuju!

1. Krema vs. prajmer
2. Sunđer vs. četka
3. Kremasta senka vs. kamena senka

Tatjana Savić

Krema obavezno, koža mora biti hidrirana pre pudera. Pošto su puderi sve postojaniji, nema neke velike potrebe za prajmerima. Sada postoje i kreme koje matiraju pa u neku ruku služe kao prajmer. Za svakodnevno šminkanje ja bih ih zaobilazila, mogu samo da zapuše pore. Takođe, silikonski prajmer ne nanosim preko celog lica jer može da isuši lice pa puder izgleda teško, suvo. Čak može i da skrati trajanje pudera. Mora se jako voditi računa o samoj pripremi kože pre šminke.

Sunđer je u stvari zamena za prste, tako da nije neophodan. Bez par četkica je vrlo teško našminkati, dok prsti uvek mogu da zamene sunđer. On je i nastao inspirisan tom tehnikom, nekada su ten radili samo prstima, on je samo veći i udobniji za kožu. Pritom mnogo proizvoda pojede i zna da prenosi bakterije ako se ne održava kako treba. Bez četkica ne mogu da radim, ali ipak volim i sunđere da koristim jer su brži, udobniji klijentu.

Krem senke, i to one u teglici, najbolja su i najbrža šminka za oči! Tehnologija je omogućila da su sve bolje i postojanije, i ne treba mnogo veštine da se lepo ublendaju prstima. Postoje i tečne senke koje stižu sa aplikatorom kao na primer sjaj za usne. One već znaju da zahtevaju određenu veštinu kako bi se lepo nanele, ali i dobru četkicu. Uglavnom ih koristim pre onih u kamenu, kako bi šminka stajala ceo dan. Senke u kamenu zahtevaju veštinu blendanja, pripremu kapka, odgovarajuću četkicu, tako da je to nešto što je bolje za specijalne prilike.

tatjana savic
Privatna arhiva 

Jelena Dikić

Krema je obavezna, a prajmer opcionalan. Recimo za svaki dan zaista (po meni) prajmeri nisu neophodni, ali veliki sam pobornik dobrih prajmera kada je pro šminka u pitanju, posebno za masnu kožu. Hidratacija je veliko DA za sve tipove kože, a onda dalja obrada tena zavisi od individualne potrebe.

Sunđer! Za ličnu upotrebu mislim da ću zauvek prvo birati sunđer pa onda sve ostalo. Najlakši, najmekši, najbrži, najprirodniji efekat za sve kremaste i tečne proizvode. Četke su mi korisnije za praškaste proizvode i to je totalno druga priča, pa zato uvek treba imati i jedno i drugo pri ruci.

Volim sve što može prstima da se nanosi! Mana kod ovakvih senki je to što ih ne mogu koristiti ljudi sa jako masnim kapcima ako formula nije vodootporna. A super stvar je što se mogu koristiti na najrazličitije načine: kao baza ispod praškastih senki, kao ajlajner, mogu poslužiti i kao rumenilo, hajlajter itd. Mana senki u prahu je što je za njih potrebna dodatna baza da bi stajale ceo dan. Odlične su zbog lakog kombinovanja i blendanja, mogu biti i „toperi“ za kremaste senke, a izbor nijansi i završnica je ogroman.

jelena dikic
Privatna arhiva 

Ena Jović 

Krema je primer za određen tip koze! Sa pojavom hiperprodukcije beauty proizvoda kreme postaju prajmeri, prajmeri kreme, puderi kreme i sve je to jedan miks proizvoda za svačiji ukus i svačiju kožu. Toliko je toga da i nas, zaposlene u toj industriji, može neki proizvod zbuniti. Ali ako se osvrnemo na klasične kreme i prajmere, rekla bih da je krema poželjna za suv tip koze, a prajmer (nakon neke lagane kreme) za mešoviti i masniji tip.

Prsti! Ako mene pitate, prsti najpre. Toplotu tela ne može zameniti nijedan sunđer niti četka. Ako hoćemo prste da izbegnemo, odgovor je da se neki puderi lepše nanose sunđerom, a neki četkom. Zavisi od teksture. Lagani i prozračni puderi poput Mac Face and Body se bolje nanose fluffy četkom, a nešto teži beauty blenderom.

Kremasta kao baza, a senka u kamenu preko. Na taj način postižemo dugotrajnost šminke. I ovo važi ne samo za senke, već i za rumenila (kremasta i u kamenu, bronzere, hajlajtere i slično). Ukoliko treba da se odlučim za jedan proizvod – uvek biram kremasti!

ena jovic
Privatna arhiva 

Ana Nikolić

Verujem u prajmere, ali ne mislim da su neophodni. Da, obična krema može jednako dobro da radi. Sunđer koristim kada želim da dobijem što prirodniji ten. Prednost je što je jevtinije kupiti dobar sunđer nego dobru četku, mana je što dosta upije proizvod koji nanosimo njime i što je moj subjektivan osećaj da nikada nije potpuno čist (što nije istina) za razliku od četke koja se lakše održava. Četku koristim kada želim bolju prekrivenost i kada koža ima veće nepravilnosti.

Kremasta senka = fashion! Obožavam kremaste senke. Kako god da ih nanesete, izgledaju dobro, prednost je što ih za samo nekoliko sekundi prstima razmažete i završili ste posao. A od senki u kamenu koristim samo one koje se ne krune i ne rasipaju po licu, jer naravno da kao šminker umem da izvučem maksimum iz svakog proizvoda, ali ne volim da gubim vreme.

ana nikolic
Privatna arhiva