Leto je vreme kada obično biramo lagane mirisne note i svežije parfeme, dok one teže ostavljamo za nešto hladnije dane. Međutim, postoji mirisna nota koja sa razlogom nosi titulu bevremene i savršen je izbor za svako godišnje doba. Reč je o puderastim mirisima koji sa razlogom nose titulu najpopopularnijih. 

Iako su "meki", ujedno su i senzualni, zavodljivi i razigrani, a njihov miris iako ima određenu "jačinu" ne guši i ne davi. Ovakvi parfemi su baš iz tog razloga savršeni za leto i ravnu jeden, ali i za zimu.

Puderasti parfemi mirišu senzualno.
pexels/ cottonbro 

Istina, ne vole svi puderaste parfeme, ali oni koji vole reći će vam da je njihov miris mekan, baršunast i da je definicija ženstvenosti. Prvi puderasti parfem izbacio je Guerlain još 1912. godine. Bio je to parfem L’Heure Bleue i u njemu se prvi put u istoriji pojavljuju note ljubičice, mošusa i vanile.

Kako su nastali puderasti parfemi?

Puderasti miris dolazi od praha pirinča, koji su koristile gejše i koji je jedan od najstarijih beauty trikova na svetu. U Evropi se u to vreme lice posvetljivalo brašnom, jer je svetla koža bila znak bogatstva i prefinjenosti, piše Journal.hr. No kada je nastupila glad, pirinčani prah postao je alternativa tome.

Puderasti parfemi imaju bogatu istoriju.
Unspash/ Mariah Hewines 

Specifičan miris, dobija se dodavanjem irisa. Parfumeri su se za puderaste note zainteresovali tek 1900-tih. Do tada su najpopularniji bili cvetni mirisi. Puderaste note njima su davale dubinu i dozu senzualnosti.

Ključan sastojak kod puderastih parfema je iris, odnosno koren irisa iz kojeg se dobijaju te puderaste note s dozom drvenastih.

Ovakav miris je prozračan i lagan, ali se dugo zadržava na koži. Takav miris može se dobiti i iz ljubičice, ali potrebno je više od tone cvetova za 30-ak grama ekstrakta. Srećom, postoje i sintetičke komponente koje takođe daju puderasti miris parfemima, a jeftinije ih je proizvesti.

Puderaste note odlično se stapaju s gotovo svim olfaktornim porodicama mirisa. Recimo, u orijentalne parfeme se dodaju kako bi smekšali miris pačulija ili sandalovine. Cvetne mirise, pak, zaokružuju, a najčešće su puderaste note sredina ili baza samog parfema.

Puderasti parfemi uvek imaju svoje obožavatelje, a i mi smo izdvojili omiljene u galeriji u nastavku koji su vredni svakog ulaganja.

belodore.rs Otkrivamo najlepše note puderastih parfema.

Bonus video:

Najbolji parfemi za žene prema mišljenju muškaraca Tiktok/schoolboymoe