Ima nečeg u tamnijem tenu... izgledamo mršavije, vitkije, koža zategnutije, oči su izražajnije, celulit i "nesavršenosti" gotovo se ne vide. Međutim, ne možemo svi da postignemo bronzanu boju kože. 

Kako postići preplanuli ten.
Shutterstock 

Rešenje nije da se "čvarite", odnosno sunčate satima i rizikujete brojna oštećenja, čak i sa zaštitnim faktorom jer je za tamniji ten ključan melanin koji reguliše pigmentaciju. A da biste povećali proizvodnju melanina (a samim tim i preplanulost) mogu vam pomoći određeni sumplenti, ali i proizvodi.

Vitamin C

On igra važnu ulogu u proizvodnji melanina u telu ali i u opštem zdravlju kože. Pomaže u regulisanju količine melanina proizvedenog radom u tandemu sa tirozinom.

Taman ten je moguće postići suplementima.
Instagram 

Takođe, vitamin C , koji se nalazi u citrusnom voću kao što su pomorandže, grejpfrut, limun i limete, zajedno sa vitaminom E, može smanjiti rizik od opekotina od sunca ako se uzima duže vreme. Takođe pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, što znači da štiti ćelije od oštećenja.

Tirozin

U pitanju je amino kiselina- prekursor melanina. To znači da će tirozin koji se nalazi u hrani ili suplementima direktno uticati na to koliko melanina može da proizvede telo. Druge funkcije tirozina uključuju pomoć telu da proizvodi različite neurotransmitere potrebne za svakodnevne funkcije.

Suplementi za povećanje preplanulosti kože - Bakar

Jedan od najvažnijih minerala za zdravlje kože, uključujući i lečenje od opekotina od sunca. Bakar ima mnogo pozitivnih efekata na kožu. Konkretno, pomaže u proizvodnji kolagena, elastina i melanina.

Suplementi poput bakra, beta-karotena i slično pomaću melaninu.
josh-duke-No1TxIvS5Lw-unsplash.jpg 

Likopen

Ovaj antioksidans je pojačivač SPF kože i nalazi se u paradajzu i drugom crvenom i narandžastom voću i povrću.

Produženo izlaganje suncu može izazvati oštećenje ćelija slobodnim radikalima, ali se smatra da likopen pomaže u njihovoj neutralizaciji, tako da može biti odličan dodatak kremi za sunčanje.

Beta-karoten

Dodavanjem hrane bogate beta-karotenom, kao što su šargarepa, paradajz , crvena paprika, slatki krompir, mango, dinja i kajsije, možete povećati nivo vitamina A.

Beta-karoten pomaže u održavanju normalne kože i povezan je sa povećanom zaštitom od sunca.

Ne zaboravite...

...uz pojačivač tena potrebna je zaštita od sunca kako ne biste slučajno postigli izgoreli umesto preplanuli ten te je SPF ključan, a u galeriji pogledajte neke od proizvoda koji vam mogu dodatno pomoći sa bronzanim tenom.

apothecary.rs, sephora Pogledajte koji proizvodi su sve dobri pojačivači preplanulosti.

Bonus video:

DA LI SU KREME ZA SUNČANJE KANCEROGENE?! Stručnjaci otkrili: Ne morate da se kvarcate na suncu da bi dobili vitamin D  Kurir televizija