Ma koliko da "trubimo" na sva usta - nemojte se sunčati kada je jako sunce i mažite kreme sa jakim faktorom, činjenica je da se svi mi opustimo, i "zaboravimo" da na upozorenja, a rezultat su neugodne i bolne opekotine.

Ako se nepravilno tretiraju, mogu dovesti do daljih komplikacija kao što su ljuštenje kože, pa čak i infekcije i dugotrajna oštećenja kože.

Opekotine od sunca su bolne.
Shutterstock 

Međutim, ukoliko vam se ovako nešto dogodilo, nemojte paničiti. Otkrivamo kako sve možete ublažiti opekotine od sunčanja i podstaći brže ozdravljenje.

Hladite kožu

Kožu ohladite kupkom.
Shutterstock 

Prvo što treba učiniti je hlađenje opečenih područja. Tuširajte se ili uronite u hladnu kupku kako biste umirili kožu. Takođe možete naneti hladne obloge na delove sa opekotinama ili koristiti prirodne sastojke poput aloe vere ili jogurta koji hlade i umiruju.

Ovsena kaša

Odgovor na pitanje kako ublažiti opekotine od sunca možete pronaći i u svojoj kuhinji. Naime, ovsena kaša umiruje iritaciju bolnog mesta. Napravite pastu od ovsene kaže, meda i mleka i nanesite na opekotinu. Ostavite da odstoji dok se ne stvrdne, a zatim isperite hladnom vodom.

Ovsena kupka

Ova metoda je nešto nežnija varijanta prethodne, a potrebno su vam ovsene pahuljice. Napunite kadu i ili već pripremite ovseno mleko kao na gornjem primeru, ili jednostavno iskoristite čistu tanku čarapu, napunite je ovsenim, i potom potopite u toplu vodu i gnječite dok ne krene da ispušta mleko.

Paradajz

Paradajz umanjuje iritaciju i bol. Nanesite kriške na bolno mesto ili ubacite nekoliko paradajza u procesor. Tom pastom namažite opekotinu i ostavite da odstoji dok se ne stvrdne. Zatim isperite hladnom vodom.

Soda bikarbona

Soda bikarbona takođe umanjuje bol od opekotine od sunca. Napravite pastu od sode i mlake vode i nanesite na bolno mesto. Sodu bikarbonu možete dodati i u kadu prilikom kupanja.

Hidrirajte se

Hidratacija je bitna.
Shutterstock 

Opekotine od sunčanja isušuju kožu, pa je važno piti dovoljno vode kako biste održali hidrataciju organizma i da konzumirate namirnice bogate vodom poput lubenica, krastavca, grožđa i narandži. Takođe, koristite hidratantne kreme ili losione koji sadrže aloe veru ili kamilicu kako biste smirili kožu i smanjili iritaciju.

Izbegavajte dodatnu sunčevu svetlost

Izbegavajte sunčevu svetlost.
instagram/ mimiarr 

Opečena koža je veoma osetljiva na sunce, pa je važno izbegavati izlaganje sunčevoj svetlosti dok se ne oporavite potpuno. Ako morate izaći napolje, obavezno nosite zaštitnu odeću i šešir, i koristite široki spektar zaštitnog faktora (SPF) kako biste zaštitili iziritirane delove daljeg oštećenja.

Izbegavajte grebanje ili trljanje

Opekotine od sunčanja mogu biti nezgodne i jer peckaju, bole ili čak i svrbe, te je bitno da se uzdržite od diranja iziritiranih mesta, jer ćete tako samo pogoršati stanje i možda i dovesti do infekcije. Umesto toga, nežno tapkajte kožu ili koristite mekani peškir kako biste je osušili nakon tuširanja, i nosite što laganiju odeću od prirodnih materijala.

Konsultujte se s lekarom

Ako su opekotine od sunčanja ozbiljne, praćene visokom temperaturom, jakim bolom ili pojave plikova, trebalo bi da se odmah obratite lekaru. On može pružiti odgovarajuće savete i preporuke za tretman opekotina.

Važno je zapamtiti da je prevencija najbolji način da se izbegnu opekotine od sunca. Uvek koristite adekvatnu zaštitu, nosite odgovarajuću odeću i izbegavajte izlaganje sunčevim zracima u najintenzivnijem periodu dana. Ako ipak dođe do opekotina, brzo reagujte primenom ovih saveta kako biste ublažili nelagodnost i pomogli koži da se što pre oporavi.

Bonus video:

DA LI SU KREME ZA SUNČANJE KANCEROGENE?! Stručnjaci otkrili: Ne morate da se kvarcate na suncu da bi dobili vitamin D  Kurir televizija