Bronzana put na kojoj svaka odevna kombinacija izgleda mnogo bolje dobija se leti, ali žene često čine greške kojima otežavaju brzo tamnjenje i zbog kojih mnogo brže gube boju dobijenu na letovanju.

Kako biste izbegli greške koje skidaju ten, na vreme saznajte kako da ga što drže zadržite na koži.

Krema za sunčanje je obavezna i kada pocrnite

Kako biste izbegli opekotine i gadno ljuštenje kože, važno je da se pre svakog izaganja suncu dobro zaštitite. Mnogi se u želji da zadrže preplanuli ten što je duže moguće dodatno izlažu suncu, što može da rezultuje „izgorelom“ kožom. A onda dolazi i proces ljuštenja kojim se koža uklanja mrtve, kancerogene ćelije i zamenjuje ih novima. Ljuštenjem kože nestaje i boja, tako da uvek sa sobom nosite zaštitnu kremu sa faktorom od 30 do 50, u zavisnosti od prirodnog tona vaše kože.

Izbegavajte vruću vodu, saune

Vruće kupke isušuju kožu, a to uzrokuje njeno pojačano ljuštenje. Zato koristite umereno toplu vodu za svoje kupke uz korišćenje uljanih gelova za tuširanje.

Hidrirajte kožu

Da biste zadržali svoj savršeni preplanuli ten, redovno koristite losione za telo kojima ćete hidrirati svoju kožu i učiniti je mekom i glatkom. Kako koža postaje suva pod uticajem sunčevih zraka, ona vapi za vitaminom A. Spolja je možete mazati uljima, mlekom ili kremama koja sadrže ovaj dragoceni vitamin, ali je možete hraniti i iznutra suplementima vitamina A.

Dva ili tri puta nedeljno uradite piling

Iako vam se možda čini da će piling kože brže skinuti boju, zapravo je potpuno suprotno. Mrtve ćelije koje se nalaze na površini vaše kože mogu umanjiti njen sjaj, tako da je važno da ih redovno uklanjate pilingom. Na melanin u ćelijama kože (što je ono što vašu kožu zapravo čini preplanulom) ne utiče piling, jer se melanin nalazi u epidermi, dubljem sloju kože. Piling možete kupiti ali i napraviti sami, tako što braon šećer pomešate sa nekim uljem.

Dva ili tri puta nedeljno uradite piling za dugotrajniji efekat preplanulog tena na koži.
Shutterstock 

Beta-karoten

Lepota kože dolazi iznutra – tako da i ishrana utiče na to koliko će vam se preplanulost zadržati. Dokazano je kako ishrana bogata beta-karotenom iznutra pomaže održavanju vašu boju tena. Namirnice koje ga imaju su: slatki krompir, mango, šargarepa i bundeva.

Pijte dosta vode

Bez obzira na to koliko temperature visoke ili niske bile, nemojte smanjivati unos vode. Dobrom hidratacijom iznutra produžićete život svim ćelijama, uključujući i one tamne, koje su deo vaše kože.

Za dugotrajniju boju posle mora pijte dosta vode.
Shutterstock